Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno opravilo poblíž centra starý dům. Nové byty nabízí sociálně slabým

Brno zaplatilo a postavilo lidem s nízkými příjmy a hendikepovaným nové bydlení. Dělníci po skoro dvou letech dokončili stavební práce na domě v ulici Křenová. Pět bytů v prakticky havarijním stavu nahradila radnice dvanácti novými – osm z nich je bezbariérových a čtyři bude vedení města pronajímat se sociální podporou.

Pracovat na bytovém domě v ulici Křenová začali dělníci v červenci 2021. Stavaři původně dvoupodlažnímu objektu se sedlovou střechou přidali ještě dvě další podlaží. „Dům se nyní výškově přiblížil okolní zástavbě. Za zmínku stojí, že střecha je připravena na osazení fotovoltaických panelů, které budou napojeny na společnou spotřebu elektrické energie," popsala výsledky oprav náměstkyně pro bydlení Karin Podivinská (ANO).

Uvnitř domu je nyní dvanáct jedno – a dvoupokojových jednotek a zůstaly zachovány i dva komerční prostory v přízemí, které následně Odbor správy majetku nabídne k pronájmu,“ dodala Podivinská.

Do opravených bytů se přesunou lidé z pořadníku. Do nového domova by se mohli nastěhovat v průběhu května. Brno mělo loni 268 bytů s komplexní sociální podporou a 356 bezbariérových bytů. Ani výstavba nového domu ale nedostatek sociálního bydlení v moravské metropoli nezlepšila.

Potřeba sociálního i bezbariérového bydlení převyšuje možnosti, které nynější městský bytový fond má. V pořadníku na bezbariérový byt je asi sto lidí a na sociální byt jich čeká přes sto deset. Každý další byt pro mnohé představuje doslova začátek nové životní etapy,“ uvedla brněnský primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Cena oprav se vyšplhala na 35,7 milionu korun, přičemž výši nájemného u bezbariérových bytů v domě stanovilo město na přibližně devadesát sedm korun za metr čtvereční měsíčně a u sociálních pak na skoro šedesát šest korun. Cena se každoročně upravuje o inflaci, ale v letošním roce zastupitelé rozhodli inflační doložku neuplatnit.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Brno, Křenová, opravy, byt, bezbariérový

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

zase se opravil dům, který za pár let obývaný menšinou bude vypadat na zboření? Pro mladé lidi, důchodce byty nejsou, ale pro cigány a úkačka na počkání...

Pondělí, 27. března 2023, 18:47Odpovědět

Brno opravilo poblíž centra starý dům. Nové byty nabízí sociálně slabým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.