Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno nepotřebuje na třídění odpadků lidi. Pořídilo si nejmodernější stroj v republice

Velká sláva se odehrála v moravské metropoli, kde se otevřela plně automatizovaná dotřiďovací linka odpadů na plast a papír, která je jediná svého druhu v Česku. Zařízení přináší městu ekologickou i ekonomickou úsporu, což zaujalo i vládní činitele, kteří se na stroj za stovky milionů korun přijeli podívat.

V Brně podobně jako v jiných českých městech roste počet odpadu. Popeláři ročně svezou bezmála čtyři tisíc tun odpadků, které následně ručně třídili. Způsob ale nebyl příliš efektivní, výhodný a přinášel vysokou míru chybovosti. Účinnost uváděla brněnská firma Sako, jejímž jediným akcionářem je město Brno, okolo dvaceti procent. Nyní ale lidskou práci nahradil stroj, který je daleko přesnější.

„Automatizovaný způsob dotřiďování minimalizuje zbytkový odpad a rozšiřuje možnosti materiálového využití odpadů. Technologie, která umí zachytit recyklovatelné plastové komodity až s 95procentní přesností, pomůže v třídění separovaného odpadu nejen Brnu, ale také podstatné části Jihomoravského kraje. V automatické lince se zpracuje přibližně čtyřikrát více plastového odpadu než ručním dotřiďováním," sdělil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), který se na projektu podílel coby náměstek brněnské primátorky. 

Pozná barvy i tvar

Vybudovaná linka, která vyšla na 330 milionů korun, přináší městu i další výhody než jen ekologický aspekt třídění. Výhodou je, že automatické technologie strojově vytřídí vysoké množství materiálu za hodinu a hlavně rozšíří typy roztřiditelných plastů. Chytrý program zabudovaný v technologiích umožní, že linka rozpozná plasty podle tvaru, složení, a dokonce i barev.

„Balistické  separátory je rozdělí na 2D části – sáčky, fólie, a 3D části – kelímky, vaničky, konzervy. V lince bude zabudována také soustava separátorů magnetických a nemagnetických kovů, které umožní sběr konzerv, plechovek či hliníkových obalů,“ popsal už dříve technologické vychytávky mluvčí společnosti SAKO Brno Michal Kačírek.

Podle předsedy vlády Petra Fialy (ODS), který se rovněž slavnostního otevření účastnil, by se měly podobné projekty rozšířit i do dalších měst. „Česká republika patří ve sběru recyklovatelných komodit mezi nejlepší státy v Evropě. Co nám ale chybí, jsou technologie na roztřiďování separovaného odpadu a také výrobní kapacity pro samotnou recyklaci“ dodal premiér.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, SAKO, Odpad, Hospodářství, Ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Bura

Lidi šup na pracák

Úterý, 21. března 2023, 12:52Odpovědět

Brno nepotřebuje na třídění odpadků lidi. Pořídilo si nejmodernější stroj v republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.