Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská zoologická se raduje z nové kočky, která šplhá ze stromů hlavou dolů

Ošetřovatelé z brněnské zoo letos návštěvníky s představením nově narozených mláďat napínali. Mezi prvními přivítali malého margaye, který přišel na svět už na začátku roku. Veterináři ale čekali, než mládě kočkovité šelmy přečká kritické období, aby mohli jeho narození oficiálně oznámit. Nyní potvrdili, že se jedná o vitálního samečka.

Brňané si letos v zoologické zahradě prohlédnou hned několik nových přírůstků. Na svět přišla například kočkovitá šelma margay, jejíž domovinou jsou tropické lesy a křovinaté oblastí v Jižní a střední Americe, nebo vzácně chovaní rejnoci. „Malý margay se narodil zhruba v polovině ledna. Jeho matka už v brněnské zoo odchovala jedno mládě, a to v roce 2018. Od počátku se o svého potomka starala přesně tak, jak má,“ popsala kurátorka chovu savců Zoo Brno Oldřiška Kučerová.

Na pohled roztomilá šelma žije především na stromech, ale za potravou se vydává i na zem. Margayové jsou speciální tím, že jako jediné kočky umějí šplhat ze stromů hlavou dolů. Mrštné zvíře je v Červeném seznamu ohrožených druhů vedeno jako téměř ohrožené.

Na svět přišlo i mládě ještěrky anolise původem z Karibiku, které v Evropě chová jen pět zoologických zahrad a v České republice pouze ta brněnská. Shodou okolností také pět zoologických zahrad, ale na celém světě, chová trnuchy. Rejnokům se v Zoo Brno daří už od minulého roku. A letos přibyly do velkého akvária v Tropickém království další čtyři mláďata.

Zatím největším mládětem letošního roku je takin indický. Narodil se první březnový den přímo ve výběhu. Návštěvníci ho tak mohou bez problémů vidět. Na svět přišli například i klokan bažinný, klokánek krysí či kozy kamerunské,“ dodal mluvčí mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky Zoo, Brno, mláďata, margay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoologická se raduje z nové kočky, která šplhá ze stromů hlavou dolů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.