Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za úhyn ryb na jižní Moravě mohly znečištěné povrchové vody, říkají vědci

Za loňský úhyn ryb v Dyji pod Novomlýnskými nádržemi mohly podle Biologického centra Akademie věd (AV) ČR znečištěné povrchové vody a vyčerpání kyslíku. Podle závěrů vědců úhyn nezpůsobil provoz malé vodní elektrárny. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí kraje Alena Knotková. Rybáři a hasiči tehdy zlikvidovali asi 42 tun uhynulých ryb na jezu v Bulharech a v Břeclavi. Procesy odehrávající se v Dyji budou odborníci dále zkoumat.

Pracovníci Akademie věd prezentovali možné příčiny vyčerpání kyslíku a následného úhynu ryb na společném jednání zástupců Jihomoravského kraje, města Břeclav, Povodí Moravy a Moravského rybářského svazu. Podle závěrů odborníků voda v nadjezí ztratila kyslík kvůli jeho vysoké spotřebě značným zastoupením biomasy – tedy spotřebou kyslíku řasami, sinicemi, rybami a odumírající organickou hmotou. Problém byl také v nedostatečné produkci kyslíku v denních hodinách.

V nadjezí se podle vědců totiž odehrávala řada různých procesů, z nichž některé označili za anomálie. „Příkladem je situace, kdy ani v denních hodinách při příznivých světelných podmínkách nedocházelo k dostatečnému dosycení vody kyslíkem fotosyntézou. Ke spotřebě kyslíku docházelo nejen v nočních hodinách, ale nadměrně také během dne. Ani okysličená voda odpouštěná z nádrže, případně doplněná rozstřikem pomocí segmentů, nebyla schopná do nadjezí dotéct tak, aby množstvím kyslíku umožnila udržet vysoké množství ryb při životě," popsal Jakub Borovec z Akademie věd ČR.

Vědecké zhodnocení příčin úhynu potvrzuje dřívější vyjádření Povodí Moravy. „Jsme přesvědčeni, že příčinou je enormní vypouštění nedostatečně čištěných odpadních vod v celém povodí, zejména živin, pokles průtoků a nárůst teplot vlivem klimatické změny," uvedl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma z Povodí Moravy. Podle něj navíc při současném stavu nelze havárii při souběhu nepříznivých faktorů předvídat a vyloučit.

Vědci také navrhli soubor opatření, která by měla dalším úhynům předcházet. Kraj proto inicioval založení pracovní skupiny "Společně za čistou a živou Dyji". Zástupci Jihomoravského kraje, Břeclavi, Povodí Moravy a Moravského rybářského svazu se shodli na tom, že je potřeba společně vytvořit tlak na snížení vypouštěného znečištění, zvýšení účinnosti odstranění živin z odpadních vod, kontroly vypouštěného znečištění a zpřísnění limitů vypouštěného znečištění. Současné vypouštěné znečištění je totiž podle nich v zásadním nepoměru k množství povrchových vod, do kterých jsou odpadní vody vypouštěny.

Ryby v lokalitě loni uhynuly ve druhé polovině července. Kyslík jim chyběl kvůli množství sinic ve vodě, které měly ideální podmínky k růstu, tedy horko a nízký průtok. Rybáři však také vinili elektrárnu na Novomlýnských nádržích, protože když jde voda přes ni, tak se neokysličuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Břeclav

Štítky ČR, neštěstí, chov, počasí, ryby, Dyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za úhyn ryb na jižní Moravě mohly znečištěné povrchové vody, říkají vědci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.