Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Věřit v prospěšnost konopí nestačí. Soud v Brně zklamal Konopnou církev

Učení Konopné církve, která v Česku marně usilovala o registraci, nelze považovat za náboženské vyznání. Nejvyšší správní soud v Brně (NSS) zamítl kasační stížnost Dušana Dvořáka, jenž vystupoval jako zmocněnec přípravného výboru. Registraci církve zamítlo ministerstvo kultury, přípravný výbor neuspěl ani se žalobou k Městskému soudu v Praze.

„Nevykazuje žádné vnitřní znaky jako tradiční náboženství zejména proto, že v něm zcela absentuje vztah k metafyzickému, respektive sakrálnímu světu, neřeší existenciální otázky, zaměřuje se pouze na specifický aspekt života (prospěšnost konopí) a neobsahuje srozumitelný etický systém," stojí v rozsudku.

Dvořák dlouhodobě propaguje léčebné účinky konopí, za jehož pěstování se dostal do vězení. Ve výkonu trestu byl i v době podání kasační stížnosti. Jeho odsouzení kritizovala řada lidskoprávních aktivistů či zastánců legalizace marihuany.

Návrh na registraci Konopné církve podal přípravný výbor v roce 2016. Ministerstvo kultury jej definitivně zamítlo o tři roky později. Dospělo k závěru, že církev nesplňovala zákonem vymezené podmínky a její věrouku nelze považovat za náboženskou víru.

Těžká definice náboženství

Loni v lednu žalobu zmocněnce zamítl Městský soud v Praze. Poukázal na to, že náboženská víra je zpravidla metafyzická, vypovídá o základních otázkách života a jeho smyslu, obsahuje etický systém a nabízí ucelený pohled na svět. Věrouka Konopné církve se však vztahuje pouze k dílčímu aspektu lidské existence, a to k prospěšnosti konopí.

V kasační stížnosti Dvořák uváděl, že v mezinárodním právu neexistuje žádná obecně přijímaná definice náboženství, a je proto nutné vykládat pojem široce, a nikoliv jen jako víru v boha či bohy. V případě Konopné církve prý jde o víru, že konopí prostřednictvím kanabinoidů, tedy konkrétních obsažených látek, propojuje svět. Ve stížnosti se také objevil argument, že konopí má stejně jako křesťanský mesiáš Ježíš schopnost uzdravovat nemocné.

Víra v prospěšnost konopí nestačí

Podobně jako městský soud i NSS dospěl k závěru, že Konopná církev svým učením nenaplňuje kritérium metafyzičnosti. Přítomnost a účinky kanabinoidů jsou empiricky ověřitelné, a jsou tak podle NSS spíše otázkou vědy než víry. „Ani přirovnání konopí k Ježíšovi a jeho léčitelským schopnostem na věci nic nemění, neboť křesťanská víra spatřuje zdroj Ježíšovy léčivé moci v Bohu, kdežto Konopná církev je založena na víře v léčivé účinky konopí, jehož léčivý potenciál je založen na jeho složení," pokračuje odůvodnění.

NSS také uvedl, že se Konopná církev uceleně nevěnuje zásadním otázkám života, smrti a smyslu bytí. Soustředí se jen na vzývání konopí coby zdraví prospěšné plodiny. „Jakkoliv může být stěžovatelova víra v prospěšnost konopí opravdová, podle názoru NSS může být pouze světským přesvědčením, nikoliv náboženským vyznáním, které je inherentním předpokladem každé náboženské společnosti či církve," uvedl v závěru odůvodnění předseda senátu Viktor Kučera.

Ve znaleckém posudku a rozhodnutích ministerstva i soudů se opakovaně objevovala domněnka, že cílem případné registrace Konopné církve bylo získat právní ochranu pro uživatele konopí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/7raysmarketing

Štítky ČR, soud, církve, konopí, správní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

KONOPNÁ CÍRKEV - TO NÁM TADY CHYBĚLO CELOU DOBU!!!!KAM JSME DOŠLI - KDO TO VÍ?????

Úterý, 14. března 2023, 06:41Odpovědět

Věřit v prospěšnost konopí nestačí. Soud v Brně zklamal Konopnou církev  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.