Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odinstalujte si aplikaci TikTok, nabádá vnitro úředníky

Ministerstvo vnitra bude trvat na tom, aby aplikaci TikTok neměli jeho zaměstnanci na žádné technice využívané ke služebním účelům. Ve Sněmovně to sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). K omezení používání TikToku na pracovních zařízeních se připojuje i ministerstvo zahraničí.

Rakušan řekl, že si varování kyberúřadu nastudoval a ministerstvo na něj bude reagovat. Připomněl, že NÚKIB kromě adresátů ze zákona o kybernetické bezpečnosti vyzval i širokou veřejnost, aby zvážila používání aplikace a to, co skrze ni sdílí. „My podobnou informaci a pokyn vyslali na ministerstvu již dříve," uvedl.

Ministerstvo bude podle Rakušana trvat na tom, aby čínská sociální platforma nebyla přítomná na žádné služební technice a technice určené ke služebním účelům. „Máme na našem silovém resortu místa, která se profesionálně zabývají tím, zda zaměstnanci v souladu s veškerým bezpečnostními kritérii používají svěřenou techniku," uvedl.

Varování NÚKIB před používáním aplikace TikTok dnes ocenilo ministerstvo zahraničí, které aplikaci rovněž považuje za vysoce rizikovou. „Připojuje se k subjektům, které omezují její používání na pracovních zařízeních," uvedl resort na twitteru.

NÚKIB podle ředitele úřadu Lukáše Kintra k vydání varování vedlo mimo jiné množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním a politickým prostředím v Číně. K zákazu instalace TikToku v poslední době přistoupily některé instituce Evropské unie, podle rozhodnutí Bílého domu ji mají odstranit ze zařízení také veškeré vládní instituce v USA, od začátku března aplikaci blokuje na svých zařízeních kanadská vláda.

TikTok, který v Česku používají dva miliony lidí a na celém světě již více než miliarda uživatelů, sbírá podle bezpečnostní firmy Eset velké množství citlivých dat jako osobní, kontaktní a geolokační údaje i veškerý obsah, který uživatel vytvořil. Mimo to ale zaznamenává i osobní konverzaci mezi uživateli a s tím související i tzv. typing pattern.

"Každý z nás má unikátní styl psaní zahrnující například rychlost či specifické překlepy, což může uživatele jednoznačně identifikovat v internetovém prostoru podobně jako otisk prstu. Tou nejproblematičtější vlastností je ale přístup do schránky, kterou používáme při přenášení kopírovaného textu či jiných dat, během běhu aplikace. Nutno říci, že veškeré tyto funkcionality jsou běžné pro všechny nejpopulárnější sociální sítě a TikTok se v tomto směru v ničem zásadně nevymyká, pouze zemí svého původu," řekl ČTK mluvčí Esetu Ondřej Šafář.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky TikTok, Data, Vnitro, Rakušan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odinstalujte si aplikaci TikTok, nabádá vnitro úředníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.