Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lesníci obnovují botanickou zahradu na Brněnsku. V arboretu sadí exotické druhy stromů

Počty druhů jehličnanů v arboretu v Řícmanicích na Brněnsku se v posledních čtyřech letech díky intenzivní výsadbě zvyšují. Po kůrovcové kalamitě zbyla ve více než čtyřhektarovém areálu velká volná plocha a tak se jeho správci ze Školního lesního podniku Křtiny snaží vrátit některé druhy, ale i vysazovat nové. Jde například o cypřiše a cedry, které sice patří do teplejších oblastí, ale s ohledem na klimatickou změnu je možné je pěstovat i v Česku.

Arboretum, které slouží vědě, výzkumu a studiu, má na ploše zhruba sto druhů jehličnanů. „Světový sortiment čítá šet set druhů, z toho tři sta lze pěstovat v našich podmínkách, takže tu máme zhruba třetinu možného,“ řekl Luboš Úradníček z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity.

Loni se v arboretu vysazovaly stromy s exotickými názvy, jako jsou například tajvánie kryptomeriovitá, fitzroya cypřišovitá, borovice Jeffreyova a některé další druhy borovic. „U borovic očekáváme větší toleranci k nepříznivým podmínkám. Kůrovcová kalamita zničila asi patnáct druhů smrků a patnáct druhů jedlí,“ připomněl nedávné roky Úradníček.

Z teplomilnější druhů v Řícmanicích roste například také sekvojovec obrovský. Vědci zkouší vysazovat rychleji rostoucí dřeviny ze severní Ameriky, experimentálně testují dřeviny z jižní Ameriky. A dřeviny, u nichž jsou zjištěné základní vlastnosti v českých podmínkách, zůstávají v arboretu ve dvou třech exemplářích, pokud se přirozeně nezmlazují. "Snažíme se sem dostat nové druhy, které lze omezeně využít pro lesnictví, ale také pro okrasné účely do parků a zahrad," vysvětlil Úradníček.

Stromy jsou v arboretu ve třech věkových kategoriích. První výsadba je z let 1925 až 1938, druhá ze 70. let po založení arboreta v roce 1969. A pak to jsou mladé stromy z posledních čtyř let. Po kůrovcové kalamitě se podařilo osázet sedmdesát procent kalamitní plochy.  Exempláře nejčastěji vědci získávají výměnou semen mezi botanickými zahradami. „Občas nám také někdo něco dá, protože mu to začne přerůstat na zahradě, nebo mu vyroste víc rostlin, než chce. A jednou z variant jsou i semena dovezená ze služebních cest či z dovolených, ale to je například z Ameriky poměrně komplikované,“řekl Úradníček.

Školní lesní podnik Křtiny spravuje ještě další dvě arboreta. Jedno u Křtin, které je od května o víkendech přístupné veřejnosti. Třetí v Habrůvce je nemenší a nejmladší a je veřejnosti nepřístupné. Říčmanické arboretum je veřejnosti přístupné jeden den v roce. Na letošní den otevřených dveří přišlo přes tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky příroda, lesy, Říčmanice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci obnovují botanickou zahradu na Brněnsku. V arboretu sadí exotické druhy stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.