Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno zahřeje dřevní štěpka místo ruského plynu. Teplárny postaví nový kotel

Brno se vrhá se do stavby nového kotle na dřevní štěpku. Ekologickým způsobem vytápění chce moravská metropole snížit závislosti na ruském plynu. Se stavbou za téměř 2,5 miliardy korun začnou teplárny letos. Většinu nákladu pokryjí ze státních dotací.

Přestavba se týká hlavně provozu v městské části Maloměřice a Obřany. Brno-sever bylo původně vybaveno kotli na mazut a zemní plyn. Když se spalováním mazutu teplárny skončily, nahradily jeden ze tří kotlů modernější verzí přístroje na zemní plyn a zbylé dva odstranily. Místo nich vznikne právě zdroj na spalování biomasy.

Na ministerstvu životního prostředí už je podepsané rozhodnutí o dotaci, zbývá ještě podepsat smlouvu, což by se mělo stát do konce března,“ řekl generální ředitel tepláren Petr Fajmon o příspěvku 1,67 miliardy korun, kterou se teplárnám podařilo získat. Zbytek z celkové ceny 2,48 miliardy pokryjí z komerčního úvěru.

Výhodou dřevní štěpky je hlavně její obnovitelnost. Podle Tepláren Brno je biomasy v Česku dostatek a nevyčerpá se. Navíc je vytápění štěpkou levnější a šetrnější k přírodě. Nový zdroj energie si dává za cíl snížit závislost Brna na zemním plynu. Spotřeba fosilního paliva by se díky biomase měla snížit o patnáct procent.

Osmdesát tisíc tun dřevní štěpky ročně dodají teplárnám Lesy města Brna. Aby biomasu zajistili, využijí hlavně své vlastní zdroje, ale počítají i se situací, kdy budou muset část materiálu dokoupit od jiných zdrojů. Stavba, která začne letos v dubnu, potrvá podle odhadů magistrátu skoro dva roky. Se spuštěním zkušebního provozu počítají teplárny na podzim příštího roku, v roce 2025 by pak měl kotel začít vyrábět teplo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky dřevní štěpka, Brno, teplo, teplárný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zahřeje dřevní štěpka místo ruského plynu. Teplárny postaví nový kotel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.