Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jižní Moravu trápí páchnoucí potok. Je plný výkalů, obávají se odborníci

Zakalený a silně zapáchající potok plný amoniaku a fosforu protéká od začátku ledna jihomoravským Mikulovem. Voda, kterou podle odborníků pravděpodobně znečistily fekálie, ohrožuje i rybníky v Lednicko-valtickém areálu. Starostka viní špatně napojenou kanalizaci ve městě.

Stavem vody v potoce Turodl se začala na podnět mikulovské radnice a Chráněné krajinné oblasti Pálava, jejíž oblastí voda také protéká, zabývat Česká inspekce životního prostředí. Vodohospodáři se obávají, že by se znečištěná voda mohla dostat až do rybníků v Lednicko-valtickém areálu.

Vzorky, které odebrali hasiči na začátku ledna, odhalily stopy amoniaku a fosforečnanů. Znečištění by podle rozborů mohly zavinit fekálie. Amoniak je problematický, protože podle vodohospodářů může ve zvýšené koncentraci zavinit úhyn ryb. Fosforečnany jsou potravinou pro řasy a sinice a z dlouhodobého hlediska komplikují udržování průhlednosti vody. Pro člověka by ale podle starostky Mikulova Jitky Sobotkové (nez.) neměla voda z potoka představovat nebezpečí.

Znečištění pravděpodobně  pochází ze spodní části města u rakouských hranic. Ta je ohledně napojení na kanalizaci z historického hlediska problematická, lidé a podniky jsou zde stále napojeny na vyústě nebo jímky. Ale je předčasné říkat, kdo je úmyslným nebo neúmyslným znečišťovatelem,“ vyjádřila se starostka v médiích.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky potok, Turodl, Mikulov, znečištění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žirafa Africká

Autorko, zkuste se, prosím, podívat do mapy a možná zjistíte, že potok se nejmenuje Turodl, ale Turold.

Pondělí, 30. ledna 2023, 08:14Odpovědět

Jižní Moravu trápí páchnoucí potok. Je plný výkalů, obávají se odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.