Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj chystá bezpečnou cestu přes řeku Moravu. Turisty povozí v gondole na kladkách

Jižní Morava s Trnavským krajem zvelebí společné příhraničí. Pro kolaře v lokalitě vznikne desetikilometrový úsek cyklostezky, návštěvníci vyzkouší i netradiční způsob dopravy přes řeku Moravu. Do nové otevřené lanovky naskočí poblíž obce Vnorov na Hodonínsku.

Přepravní atrakci přes moravskou řeku chystá pro cestovatele Jihomoravský kraj a jeho slovenští sousedé. Břehy spojí pomocí transbordéru za 46 milionů korun, který lidem zajistí bezpečnou cestu a zároveň přiláká více návštěvníků.

„Systém k přepravě používá gondolu zavěšenou na kladkách. V principu jde o jednodušší obdobu otevřené lanovky,“ uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Lákadlo pro cyklisty

Transbordér není jedinou novinkou, kterou sousedící kraje chystají. „Vznikne úsek cyklostezky od lávky přes řeku Moravu po hrázi až k rozcestníku Adamov-přístav o délce 9,6 kilometrů. Dojde tak k dalšímu propojení archeoparku Mikulčice-Kopčany a jeho okolí,“ dodala.

Podle náměstka hejtmana Jana Zámečníka (KDU-ČSL) Jihomoravský kraj pracuje na příhraničních cyklostezkách a cyklotrasách v okolí řeky Moravy, která tvoří společnou hranici mezi oběma kraji.

„Spolu s Trnavským samosprávným krajem máme v této oblasti navázánou dlouhodobou spolupráci, její rozšíření se tedy přímo nabízí," dodal. Celý projekt vyjde zhruba na 95 milionů korun, většinu částky by mohly pokrýt dotace a státní příspěvek. Zbytek pokryjí kraje ze svých rozpočtů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy/Facebook, Jihomoravský kraj

Štítky jižní Morava, řeka, voda, doprava, cyklisté, lanovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chystá bezpečnou cestu přes řeku Moravu. Turisty povozí v gondole na kladkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.