Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Daň z tichých vín se mi nelíbí, uklidňuje vinaře ministr zemědělství

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na prvním celostátním vinařském kongresu ve Valticích řekl vinařům, že je proti zdanění tichých vín. Zmínil také to, že v následujících pěti letech budou moci vinaři využít dotace na modernizaci asi 625 milionů korun. Prezident Svazu vinařů Martin Chlad ocenil účast politiků a požádal je mimo jiné o podporu při vyjednávání s obchodními řetězci. V současnosti v Česku platí nulová spotřební daň na tiché víno. Úvahy o zavedení daně objevují vždy v souvislosti s napjatým státním rozpočtem.

Ke shromážděným vinařům promluvil premiér Petr Fiala (ODS) a po něm i ministr zemědělství. Nekula řekl, že covidové roky ukázaly, jak velký přesah do dalších oborů vinařství má - když bylo komplikované cestovat do zahraničí, právě vinařské oblasti lákaly nejvíce tuzemských turistů.

Premiér Fiala vinařům řekl, že si uvědomuje význam oboru pro celou Českou republiku i to, že je na něj navázána řada dalších sektorů. „Je mi jasné, že současná situace není pro vinaře nijak jednoduchá, potýkáte se s následky opatření proti covidu i nedostatkem některého materiálu, ať už jde o sklo nebo o korek. Chceme vinaře podpořit a posílit jejich konkurenceschopnost, chceme jim usnadnit investice do modernizace technologií," uvedl.

Prezident pořádajícího Svazu vinařů ocenil, že politici na vinařský kongres přijeli. „Jsem rád, že politici přijali naše pozvání, a že přijel pan premiér i ministři. Celý proces podpory našeho oboru vyžaduje spolupráci s legislativci i úředníky napříč státní správou," uvedl. Jako příklad lze podle něj zmínit obrovský tlak dovozových produktů na místní potravinářství i vinařství ze strany obchodních řetězců. „Tam je důležitý dialog, vyjednávání a toho z našich pozic nedokážeme dosáhnout, tam potřebujeme pomoc politiků, aby byli mediátorem nebo partnerem, který všechny strany přivede k jednacímu stolu," řekl Chlad. Dodal, že vinaři by se neměli zaměřovat pouze na vyšší kategorie dražších vín, ale měli by část svých hroznů vyčlenit i pro vína nižší cenové skupiny, která tvoří podstatnou část prodejů v supermarketech.

Cílem prvního celostátního vinařského kongresu je formulování témat pro budoucnost oboru i hlavních směrů a způsobů řešení. Pořádá jej Svaz vinařů ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Zdeňky Nekuly

Štítky ČR, víno, daně, vláda, Valtice, Nekula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daň z tichých vín se mi nelíbí, uklidňuje vinaře ministr zemědělství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.