Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno má druhou nejhezčí alej v Česku, v anketě bodovaly maloměřické lípy

Anketa Alej roku zná svého letošního vítěze. Zatímco první místo si ze soutěže odneslo stromořadí z Moravskoslezského kraje, jihomoravský zástupce z Brna vybojoval druhou příčku. Hlasující okouzlila Maloměřická lipová alej na bývalém hřbitově.

Soutěž o Alej roku se v České republice pořádá již dvanáctým rokem. Tentokrát nominovali lidé do ankety třiadevadesát českých a moravských stromořadí. Jižní Moravu zastupovalo v klání sedmnáct listnatých kandidátů. Mezi soutěžícími se objevilo například platanové stromořadí na brněnských Vinohradech, zámecká alej v Bučovicích nebo topolové stromořadí podél Svratky v Židlochovicích.

Srdce veřejnosti si ale získala lipová alej nacházející se na severovýchodním okraji Brna. V celorepublikovém hlasování skončila na druhém místě. „O 606 hlasů ji předběhla Lipová alej na Uhlířském vrchu v Bruntále, která se stala nejoblíbenější alejí za rok 2022 za celou Českou republiku. Titul se vrací po 10 letech do Moravskoslezského kraje," informovalo o výsledcích soutěže sdružení Arnika, které anketu o nejhezčí alej pravidelně pořádá.

Alej v brněnských Maloměřicích, která se lidem zalíbila, se skládá ze čtyř desítek lip malolistých. Stromořadí je pozůstatkem původního maloměřického hřbitova, k jehož zrušení došlo před šedesáti lety. Vzrostlé stromy doplňuje litinový kříž z druhé poloviny 19. století. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alej roku

Štítky alej roku, anketa, soutěž, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má druhou nejhezčí alej v Česku, v anketě bodovaly maloměřické lípy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.