Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Anketa o nejhezčí alej je smutnější. Ze soutěže ubyly pokácené stoleté lípy z Brna

Anketa Alej roku, která se v Česku koná každoročně, je letos o něco smutnější. Ze seznamu českých a moravských soutěžících zmizela stoletá lipová alej, která šla v Brně k zemi na začátku loňského listopadu. V soutěži proti sobě nyní soupeří dvaadvacet stromořadí.

Brněnští pracovníci poslali alej v Krkoškově ulici k zemi kvůli chystané rekonstrukci inženýrských sítí. Kácení v listopadu roku 2022 emotivně pozorovaly desítky lidí, kteří se s mohutnými stromy přišli naposledy rozloučit. Obyvatelé byli ohledně důvodu kácení rozpolcení. O jejich názoru na stavební práce rozhodoval mimo jiné fakt, na jaké straně ulice mají dům. Zatímco lidé z jižní části byli většinou pro kácení, jelikož mají výhled do vnitrobloku, sever byl proti.

Organizaci, která soutěž o Alej roku organizuje, vykácení stromořadí se vzrostlými lipami mrzí. „Často je nelze vůbec nahradit, anebo čekáme desítky let, než jsou z malých sazenic velké stromy. Lidé jsou se stromy v té své ulici historicky a emotivně spojeni a usilují o jejich zachování. V některých případech opravdu může být lepší staré stromy pokácet a nahradit je novými. Rekonstrukce ulice může být pro obyvatelé přínosem a je důležité, že je v tomto případě spojena s výsadbou nových stromů," řekla k pro ČTK koordinátorka ankety z pořadatelského sdružení Arnika Denisa Hronová.

Anketa Alej roku se v Česku koná dvanáctým rokem. O výherci rozhoduje veřejnost, která pro svého favorita hlasuje na internetu. Odhalení průběžných výsledků v prosinci ukázalo, že se favoritkou stala alej z Moravskoslezského kraje. Mezi soutěžícími z Jihomoravského kraje je nominováno například platanové stromořadí na brněnských Vinohradech, lipová alej na bývalém hřbitově v Maloměřicích nebo topolové stromořadí podél Svratky v Židlochovicích.

Ohodnoť článek

Foto Daniela Pařízková

Štítky alej roku, anketa, příroda, kácení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anketa o nejhezčí alej je smutnější. Ze soutěže ubyly pokácené stoleté lípy z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.