Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská zoo se přibližuje nevidomým. Informace o zvířatech jim přečte telefon

Brněnská zoologická zahrada, která letos slaví sedmdesáté výročí existence, je dostupnější nevidomým. Vzdělávací panely a popisky v areálu přečte všem zájemcům hlas z nové webové aplikace. Lidem přiblíží detaily o expozicích i zvířatech.

Ke speciálnímu portálu se nevidomí návštěvníci zoologické zahrady dostanou pomocí QR kódů, jež se nacházejí na informačních panelech. Po jejich načtení mobilním telefonem se lidem zpřístupní text připravený pro přehrání v hlasové podobě. Pro nevidomé jde o další posun od doby, kdy se v areálu na Mniší hoře objevila haptická mapa, na níž se dá orientovat pomocí hmatu.

Informace o zvířatech si mohou pomocí nové aplikace zpřístupnit nejen nevidomí, ale také další návštěvníci, kteří nechtějí nebo nemají čas pročítat si obsah u panelů. Cílovou skupinou jsou například maminky s dětmi nebo pohybově omezení lidé. „V zařízení uživatele se po načtení kódu objeví přesná digitální kopie kiosku. Člověk si může zobrazit informace o dané expozici i konkrétních zvířatech v ní,“ vysvětlil Drbně Jan Balák ze střediska Masarykovy univerzity Teiresiás, které pomáhá studentům se specifickými nároky.

Kde přesně se kiosky nacházejí, zjistí nevidomí návštěvníci z aktualizované haptické mapy zoologické zahrady nebo na webu Slyším Zoo Brno. Aktuálně je možné využít zpřístupnění obsahu v Tropickém království, Exotáriu, Kamčatské chalupě, Indiánské chýši a pavilonu primátů.

„Obecně platí, že přístupnost není jednorázová záležitost, ale dlouhodobý proces. Jsme proto velmi rádi, že se Zoo Brno rozhodla pokračovat ve zpřístupňování svých služeb,“ řekl k aplikaci Radek Pavlíček ze střediska Teiresiás.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Brno

Štítky zoo brno, aplikace, nevidomí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo se přibližuje nevidomým. Informace o zvířatech jim přečte telefon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.