Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V pískovně u Brna sklízejí těžaři metrové melouny

Krajina u Hrušovan nedaleko Brna patří k významným jihomoravským zdrojům štěrkopísků. Oblasti sice dominují hornické prvky, těžařům se ale v pískovité půdě povedlo vypěstovat také několik druhů zeleně. V lokalitě se daří dokonce i exotickým plodinám, jako jsou vodní melouny.

O tom, že i z písku může vyrůst šťavnatá plodina, se přesvědčili na jihu Moravy. V těžební lokalitě u obce Hrušovan minulý podzim vysázeli na pět set stromků, kterým se v pískovně mimořádně daří. Množství dřevin letos rozšířily nové přírůstky.

„Krajině jižně od Brna dominuje intenzivní zemědělství a fádní rovina, proto jsme se ji rozhodli oživit poněkud nehornickými prvky. Při příjezdové cestě jsme už dříve vytvořili lipovou alej ze stromů přesazených z lesa napadeného kůrovcem,“ uvedl mluvčí společnosti České štěrkopísky Petr Dušek.

Lípy ale nejsou jediná zeleň, které půda zušlechtěná těžbou prospívá. V sadu se tyčí stovky meruněk a švestek, desítky ořešáků, broskví a také hruškojablek. Radost těžařům udělala i úroda exotičtějších plodin. V záhonech tento rok našli například melouny, jejichž obvod se pohyboval okolo sta centimetrů.

Těžbou ku prospěchu

Za bohatou sklizeň vděčí společnost teplému jihomoravskému klimatu, vybudované závlaze a ochrannému oplocení. Především ale zemině prospívá zušlechťování samotnou těžbou. Odstraněním vrstvy štěrkopísků o mocnosti zhruba dvanáct metrů pak má vegetace výrazně blíž k hladině podzemní vody.

Příběh Hrušovan je dobrou ukázkou, jak vytěžený prostor přeměnit zpět na zemědělskou půdu. „Když vidím, jak se tady všemu živému daří, nebojím se slíbit, že do budoucna nebudeme počítat stromy po stech, ale po tisících,“ dodal.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České štěrkopísky

Štítky Brno, Hrušovany, zemědělství, plodiny, těžba, pískovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A v té černovické pískovně se zase nechtěl dělit jednatel z ČSSD o melouny v košíku a už má kriminál na triku!!!! Milionový úplatek pro zastupitele?

Skupina se podle nich snažila obohatit v řádech stovek tisíc až milionů korun. V této souvislosti dokonce zmínili, že například výše úplatku pro brněnského zastupitele Jiřího Novotného byla v konečné fázi stanovena na 4,5 milionu korun.

Úterý, 20. prosince 2022, 07:51Odpovědět

V pískovně u Brna sklízejí těžaři metrové melouny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.