Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vědci z Brna vymýšlejí popelnice, které poznají, že hoří

Na vývoji chytrých odpadových nádob pracují vědci z brněnské Mendelovy univerzity (MENDELU). Do popelnic zkoušejí instalovat elektronická zařízení, která umožní sledování košů pomocí GPS, i speciální hlásiče ohně. Díky čidlu popelnice včas upozorní na požár.

Senzory i malým displejem je vybavená černá popelnice, jež vznikla pod rukama pracovníků Agronomické fakulty MENDELU. Díky elektronice je nádoba schopná sama na dálku ohlásit, že je dostatečně plná a potřebuje vyvézt. „Funguje to na principu snímání vnitřního prostoru popelnice za pomoci ultrazvukového senzoru. Ten vysílá do popelnice ultrazvukové vlny, které se odráží, a senzor podle doby letu počítá vzdálenost ode dna popelnice k jejímu víku,“ popsal člen výzkumného týmu MENDELU Jan Janča.

Chytré popelnice umožní zaměstnancům svozových aut vidět seznam plných nádob přehledně na mapě. Informace o stavu košů je k vidění také přímo na displeji. nádoby. Systém by podle výzkumníků mohl ulehčit práci firmám i obyvatelům daných lokalit

Teplotní čidlo pozná požár

„Stává se, že například v období Vánoc a dalších významných svátků se nárazově sběrná hnízda přeplní. Zaměstnanci města pak většinou místa musí sami obejít a objednat další speciální svozy. Technologie by jim v tomto mohla ulehčit,“ vysvětlil vedoucí výzkumu Vlastimil Slaný s tím, že vědci nyní řeší možnosti napájení chytrých zařízení.

Do popelnic je možné vložit také teplotní čidlo, díky kterému nádoba pozná, že došlo ke vznícení odpadu. O zavedení vychytávky mluvili vědci například s Boskovicemi na Blanensku. „Jedná se o prevenci proti požárům. Když si představíte klasický koš někde na sloupu u náměstí, tak často bývá doplněný popelníkem. A může se stát, že od nedopalku odpad vzplane. Čidlo na problém zavčas upozorní a město může zareagovat dřív, než od hořícího koše nebo popelnice chytne něco v okolí,“ upřesnil Slaný.

S hořícími popelnicemi se zejména v létě potýkají jihomoravští hasiči, kteří letos vyjížděli k neobvykle vysokému počtu podobných požárů. Podle nich stojí za vznikem ohně nejčastěji vyhozený popel, který lidé považují za bezpečný. Popel ale nepatří do kovových ani plastových nádob.

Ohodnoť článek

Foto Mendelova univerzita

Štítky odpad, popelnice, mendelova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olorin Čaroděj

Opravdu je možné, aby zaměstnanci nebo dokonce výzkumné týmy veřejné univerzity utrácely čas a něčí finance za tak absurdní nesmysl? Nazvat projekt hodný party studentů elektrotechnické průmyslovky "výzkumným projektem" na půdě univerzity? Úroveň vzdělanosti obecně klesá, to je bohužel známý fakt. Ale předstoupit před média s podobnou prezentací a nepropadnou se hanbou... to už vyžaduje značné sebevědomí.

Středa, 14. prosince 2022, 10:52Odpovědět

Vědci z Brna vymýšlejí popelnice, které poznají, že hoří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.