Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně je větší zájem o kanceláře, jsou ale dražší

Poptávka po moderních kancelářích v Brně v letošním prvním pololetí dál rostla, jejich neobsazenost se mírně snížila. Zároveň mírně rostlo i průměrné nájemné. Vyplývá to z údajů, které pololetně zveřejňuje Regional Research Forum (RRF), které sdružuje poradenské společnosti působící na realitním trhu. Lukáš Netolický z brněnské pobočky Cushman & Wakefield řekl, že pandemie trh proměnila a objevily se na něm nové trendy.

„Velká část zaměstnanců si zvykla v průběhu pandemie pracovat z domova. Firmy teď často fungují ve sdíleném modelu, kdy lidé částečně pracují z domova a částečně jsou v kanceláři. Potřebují ale zaměstnance motivovat k tomu, aby do kanceláří docházeli, dostat je do kanceláří zpět. Proto potřebují mít kanceláře zajímavější, atraktivnější, s nějakou přidanou hodnotou. S několika klienty jsme v poslední době řešili změnu rozvržení prostoru tak, aby v něm bylo víc prostoru pro neformální setkávání, jako je třeba velká společná kuchyňka nebo kolaborační zóna. Právě to podporuje socializaci v práci," přiblížil Netolický.

V Brně bylo podle aktualizovaných údajů Cushman&Wakefield, která je členem RRF, v letošním prvním pololetí k dispozici 658 tisíc čtverečních metrů moderních kancelářských ploch. Takzvaná realizovaná poptávka, tedy poptávka zakončená uzavřením smlouvy, se meziročně zvýšila o třetinu na 32 100 čtverečních metrů, ve srovnání s druhým pololetím loňského roku ale o sedmnáct procent poklesla. Součástí tohoto údaje ale jsou i takzvané renegociace, tedy uzavření nových smluv na dříve obsazené kancelářské prostory.

Průměrná míra neobsazenosti se v Brně v prvním pololetí snížila na 10,9 procenta z 11,4 procenta na konci roku 2021. Neobsazenost se liší v různých částech města. Nejnižší je v centru města, a to 4,9 procenta, v městské části Slatina, kde dosáhla 0,5 procenta a v části Královo Pole, kde byla 7,9 procenta. Celková plocha volných kanceláří v brně činila na konci prvního pololetí 71 700 čtverečních metrů.

Zároveň ale začalo růst nájemné, které od konce roku 2019 nerostlo a v roce 2020 dokonce kleslo. Nejvyšší dosažitelné nájemné dosáhlo 16,50 eur na čtvereční metr, tedy v přepočtu asi čtyři sta korun. Hodnota nejvyššího dosažitelného nájemného bude podle expertů dál růst, zejména u projektů, kde ještě developeři nezačali s výstavbou. Důvodem je dlouhodobý růst nákladů na výstavbu, který souvisí s nedostatkem stavebních materiálů a technologických součástek.

V letošním prvním pololetí nebyla v Brně dostavěna žádná moderní kancelářská budova, ve výstavbě je ale nyní 75 300 čtverečních metrů moderních kancelářských prostor v devíti projektech, což je o osmnáct procent víc než průměrná plocha ve výstavbě za posledních pět let. Do konce prvního pololetí příštího roku by mělo být dokončeno 56 200 čtverečních metrů nových prostor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/donterase

Štítky kancelář, zaměstnání, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně je větší zájem o kanceláře, jsou ale dražší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.