Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Když nikdo nechce provozovat arénu, musíme to udělat sami, zavelelo Brno

Brno zná odpověď na to, kdo se ujme provozu plánované multifunkční arény. Po dvouletém hledání, při němž krachlo jednání s hokejovou Kometou a další zájemci se nepřihlásili, oznámili radní, že provoz si vezme na svá bedra městská společnost Arena Brno. Firma, jež vznikla pouze kvůli stavbě haly, s provozováním akcí doposud nemá žádné zkušenosti.

Brněnská radnice dospěla k novému závěru poté, co selhalo druhé koncesní řízení na provozovatele. Do výběrka se nikdo nepřihlásil, a tak město hledalo cestu, jak celé snažení neodpískat. Rozhodlo se, že o provozování se postará městská společnost Arena Brno, která vznikla k příležitosti stavby víceúčelového objektu. „Jde o časově úsporný postup, protože nebude nutné řešit smlouvu mezi vlastníkem a provozovatelem ani zasahovat do většiny existujících vztahů či procesů. To se týká i financování výstavby, tedy čerpání dotací a úvěrů,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Magistrát plánuje, že provozovatel nové haly nebude pořád stejný. Arena Brno má být podle Vaňkové dočasné řešení, díky čemuž se zjednoduší i notifikační řízení u Evropské komise, která musí dát stavbě zelenou. „Vybrané řešení umožní, aby aréna takto fungovala pouze dočasně, než se etabluje na trhu, a následně bude možné znovu vypsat koncesní řízení, v němž se dá očekávat větší zájem provozovatelů,“ sdělila šéfka brněnské radnice. 

Brnu se vzdaluje sen o nové aréně. Přednost má kulturní centrum

Druhé největší město v Česku se v dohledné době nedočká dlouho slibované multifunkční arény. Nové vedení města v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) upřednostní vzhledem k ekonomické situaci stavbu Janáčkova kulturního centra, o němž Brno...

Problém peněz 

Ještě větší problém, než je samotný provoz, představuje po město financování celého projektu. Podle posledních odhadů magistrátu vyjde projekt arény, jež má mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží či parkoviště, až na sedm miliard korun. Částku navýšil nejen zdražující se stavební materiál, ale také růst cen energií. 

Brno si našlo firmu, která postaví sportovní chrám na výstavišti

Brno udělalo další krok k tomu, aby ve městě jednou stála nová multifunkční aréna. Končící vedení radnice našlo zhotovitele plánované stavby. Vybraná firma, jež vzešla z výběrka, postaví za více než 4,4 miliardy korun v areálu výstaviště halu,...

Město má přidělenou dotaci od Národní sportovní agentury ve výši 300 milionů korun. Další peníze čeká od Jihomoravského kraje, jenž hodlá poskytnout z rozpočtu minimálně 200 milionů korun. Nejvíce nákladů na výstavbu půjde za městem, které vyčlenilo na stavbu přes 600 milionů korun. Zbylé peníze společně s městskými firmami si půjčí v bance. Radnice navíc doufá, že od státu získá více peněz. Kdy dělníci začnou s budováním sportovního stánku, není ale jasné.

„Vyjednávání o podmínkách poskytnutého financování jsou v závěrečné fázi, dokončena by mohla být ještě letos a následně bude materiál předložen k projednání v orgánech města. Smlouva se správcem stavby je již uzavřena, po formální stránce také již nic nebrání podpisu smlouvy se zhotovitelem stavby. Poté bude třeba částečné doprojektování interiéru a jeho dodání,“ dodal radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS), který je zároveň předsedou Areny Brno.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, Aréna, Hokej, Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když nikdo nechce provozovat arénu, musíme to udělat sami, zavelelo Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.