Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lidé v Brně se výjimečně pomodlí v opravovaném kostele. Dělníci dostali dovolenou

Věřící i běžní návštěvníci získají příležitost mimořádně nakouknout do kostela svatého Jakuba v Brně, který podstupuje celý rok náročnou rekonstrukci. Pozdně gotická památka se katolíkům otevře v prosinci od středy až po neděli. Práce na obnově objektu začnou znovu příští rok.

Opravy církevního objektu zahájila farnost už na konci minulého roku. Tehdy se jednalo o nezbytné přípravy. Nyní už jsou opravy církevního stánku, jehož historie sahá do počátku 13. století, v plném proudu. Opravu podstupuje zejména střecha „S přicházející zimou práce zcela neustaly, stavební sezóna ale skončila a odpoledne po odchodu dělníků je možné nechat vstoupit do kostela návštěvníkům,“ popsal farář Jakub Pacner

Při vstupu do kostela mají lidé možnost se projít středovou uličkou mezi lavicemi. U oltáře vznikne světelný betlém či slavnostně osvícené sochy. Při návštěvě je možné si adoptovat jednu z více než devíti tisíc okenních tabulek. Tím přispějí na opravu a výměnu oken. 

Samotná rekonstrukce, jež vyjde na bezmála 130 milionů korun a farníci na ni stále kvůli nedostatku peněz pořádají sbírky, se týká kromě střechy či krovů rovněž kamenných prvků. Hlavním lákadlem po úpravách, které skončí za více než rok, bude vybudování vyhlídky ve výšce dvaačtyřiceti metrů na kostelní věži. Díky tomu získají návštěvníci města výhled na centrum Brna. Vedení města i farnost věří, že se díky tomu stane církevní stavba, pod níž se nachází druhá největší kostnice v Evropě, ještě větší turistickou atrakcí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Církev, Brno, Kostel, Oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně se výjimečně pomodlí v opravovaném kostele. Dělníci dostali dovolenou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.