Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Justice chtěla poslat dítě do diagnosťáku kvůli neshodám rodičů. Chyba, říká Ústavní soud

Justice nemůže posílat děti do diagnostického ústavu jen proto, že se rodiče nedokáží dohodnout na péči a jejich předávání. Uvedl to Ústavní soud (ÚS) v Brně, který se zabýval případem z jižních Čech. V diagnosťáku měl podle tamního krajského soudu skončit jedenáctiletý chlapec.

Krajský soud chtěl dítě poslat do dětského diagnostického ústavu proto, aby mu zajistil klidné prostředí bez stresu z konfliktu rodičů. Ti totiž dlouhodobě nerespektovali rozhodnutí o péči a přestože měl chlapec zůstávat s matkou, bydlel u otce. Co si nezletilý hoch o situaci myslí, soud vůbec nezjišťoval.

Podle občanského zákoníku mohou soudy ukládat různá preventivní, výchovná a sankční opatření, pokud se dítě ocitne bez řádné péče, když je závažným způsobem ohrožen jeho vývoj, nebo dokonce jeho život. Pokud to věk dítěte umožňuje, měly by soudy zjišťovat také jeho názor. Ve všech případech pak mají brát ohled na nejlepší zájem dítěte.

Porušení práva na spravedlivý proces

Otec chlapce proto podal ústavní stížnost a poukazoval na domnělé porušení práva na spravedlivý proces. Kritizoval také údajně nedostatečné odůvodnění rozsudku krajského soudu a neprovedení některých důkazů. ÚS v Brně stížnosti otce vyhověl. Už dříve odložil vykonatelnost rozhodnutí krajského soudu, chlapec tedy do ústavu nemusel. Otcův advokát Petr Nesporý uvedl, že chlapec momentálně dál žije s otcem.

Podle ÚS je umístění do ústavu krajním prostředkem, pro který musí být splněny zákonné podmínky. Navíc jde o velký zásah do osobního a rodinného života. „Umístění do diagnostického ústavu determinuje nezletilého v jeho dalším sociálním životě nevratným způsobem," stojí v dnešním nálezu. 

Jde o krajní řešení

Krajský soud by měl nyní rozhodnout znovu. Ještě před tím zjistí názor dítěte a opatří si nový znalecký posudek. Podle Nesporého by mohl také nařídit rodinnou terapii, případně asistovaná setkání. „Předpokládám, že krajský soud bude postupovat v intencích rozhodnutí Ústavního soudu," uvedl Nesporý. Dnešní nález soudu přivítal, zejména s ohledem na zájmy dítěte.

Nález ÚS se nedotkne jen jedné konkrétní kauzy a má potenciálně širší dopad. „Umístění dětí do zařízení ochranné výchovy je skutečně krajním řešením, k němuž nelze přistupovat toliko proto, že se rodiče nemohou dohodnout na předávání dítěte a nerespektují rozhodnutí o svěření dítěte do péče jednomu z nich," shrnula mluvčí ÚS Kamila Abbasi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/MiamiAccidentLawyer

Štítky ČR, soud, rodina, děti, Ústavní soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

do pasťáku poslat rodiče a hlavně soudce !!! Idioti-malé dítě poslat mezi gaunery a povětšině cigány, to je teda hnus

Středa, 7. prosince 2022, 10:02Odpovědět

Justice chtěla poslat dítě do diagnosťáku kvůli neshodám rodičů. Chyba, říká Ústavní soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.