Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno se kochá novou vizualizací. Architekti nakreslili novou školku místo fabriky

Předčasný vánoční dárek si nadělilo Brno, které obdrželo vizualizaci na novou školku a základku. Školské zařízení vznikne v areálu židenické Zbrojovky, kterou developer mění na moderní čtvrť plnou kanceláří a bytů. Stavba vyjde na více než půl miliardy korun.

Areál židenické Zbrojovky přeměňuje společnost CPI Group,která už většinu bývalého industriálního dědictví srovnala se zemí. V plánech má, že chátrající pozemky zaplní kancelářemi, byty, službami nebo novým náměstím. Součástí návrhu je rovněž budova, v níž vznikne školka a základní škola. Na výstavbě vzdělávacího objektu spolupracuje investor s městem i městskou části. V polovině listopadu vyhlásili společně architektonickou soutěž. Vítězně z ní vzešel návrh architektů ze studia SOA. 

„Návrh je propracovaný i po provozní a technické stránce nových budov, které mají flexibilní dispoziční řešení použitelné pro výuku, ale také komunitně trávený čas místních. Vyzdviženo bylo přesvědčivé a přehledné provozní energetické schéma budovy,“ řekl městský architekt Michal Sedláček, který byl jako ředitel Kanceláře architekta města Brno členem poroty.

Začala výstavba Nové Zbrojovky. Do pár let dá Brnu byty, kanceláře i náměstí

Projekt Nové Zbrojovky – nové městské čtvrti, která vzniká na místě bývalé židenické fabriky – vstoupil do nové fáze. Předposlední prázdninový den byla poklepáním na základní kámen zahájena výstavba areálu, který během příštích deseti až dvanácti...

Stovky dětí ve škole a školce

V nové budově, kterou obklopuje městský bulvár, najdou vzdělání stovky dětí. Mateřinka nabídne dvě třídy pro zhruba dvacítkou ratolestí. Základka pak má kapacitu až 810 dětí. Stavba se vybuduje na místě, kde stojí budova bývalé fabriky. „Mateřská škola bude sdílet jednu budovu s tělocvičnou. Bude však mít ze školního náměstí vlastní vstup a dětem nabídne chráněnou předzahrádku s herními prvky a klidnou zahradou na východní straně domu. Kromě výše zmíněných škol do třetího objektu autoři vítězného návrhu zasazují i střední školu se sportovním, společenským a gastronomickým zázemím,“ sdělil náměstek brněnské primátorky René Černý (ANO).

Do Brna míří prestižní škola pro nadané děti, které šéfoval Klaus

Novinku pro moravské studenty chystá Brno, které po vzoru dalších tuzemských měst otevře prestižní základní školu a gymnázium. Zařízení, ze kterého žáci pokračují třeba na univerzitu v Oxfordu, umístí do areálu Nové Zbrojovky. Talentované děti si...

Konec průmyslové minulosti

Židenická Zbrojovka patřila od první republiky k nejvýznamnějším průmyslovým podnikům v Brně i na celé Moravě. V rozlehlém areálu, v němž stála stovka budov, se vyráběly zbraně, automobily, traktory či kancelářská technika. Po revoluci ale další výrobě doba nepřála. Privatizace, rozprodávání majetku i nedostatečná modernizace zapříčinily, že více než dvaceti hektarová plocha dlouhé roky osiřela a stala se největším brněnským brownfieldem. Těmi se označují nevyužívané průmyslové lokality. 

Kompletní přeměna Nové Zbrojovky, v níž najde domov či práci tisíce lidí, bude hotová zhruba do deseti let. Podle Miroslava Pekníka, který má funkci ředitele Nové Zbrojovky, některé chystané záměry pozdržel neschválený územní plán. Nyní záleží na tom, jak velký zájem o nové prostory bude mezi veřejností. Součástí plánů je rovněž vybudování soukromého gymnázia Porg.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, Nová Zbrojovka, Vizualizace, CPI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se kochá novou vizualizací. Architekti nakreslili novou školku místo fabriky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.