Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do výběrka o provozovatele multifunkční haly se opět nikdo nepřihlásil, překvapilo Brno

Brno ani na druhý pokus nenašlo ve výběrovém řízení zájemce, který by provozoval plánovanou multifunkční halu na výstavišti. Rada města proto v následujících týdnech projedná další kroky. Bez vybraného provozovatele totiž stavba nezíská povolení Evropské unie.

Koncesní řízení, které mělo za cíl vybrat provozovatele nové multifunkční haly v Brně, skončilo bez výsledku. O provoz haly, jež vyjde na 4,5 miliardy korun, se nikdo nepřihlásil „Navrhnu proto radě několik alternativ, jak by město mohlo situaci řešit,“ řekl ČTK brněnský radní Petr Kratochvíl (ODS).

Brno hledalo někoho, kdo by se o novou arénu postaral, už na začátku minulého roku. Tehdy město dokonce přeložilo podmínky do angličtiny, protože očekávalo možné zájemce i ze zahraničí.

Kratochvíl nyní neodmítá variantu, že si halu vezme některá z městských firem. V úvahu připadá například společnost Starez Sport, která se stará už o několik městských sportovišť, či firma Veletrhy Brno, jež má s pořádáním velkých akcí zkušenosti a navíc bude hala v jejím areálu. Kvůli výstavbě miliardového objektu vznikla i další městská firma Arena Brno, kde je Kratochvíl předsedou představenstva.

Brnu se vzdaluje sen o nové aréně. Přednost má kulturní centrum

Druhé největší město v Česku se v dohledné době nedočká dlouho slibované multifunkční arény. Nové vedení města v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) upřednostní vzhledem k ekonomické situaci stavbu Janáčkova kulturního centra, o němž Brno...

Provozovatele chce znát i Brusel

Původně se o halu měla postarat hokejová Kometa Brno, nakonec se ale s městem nedohodla na vyhovujících podmínkách a z jednání vycouvala. Nyní klub doufá, že v prostorách nové arény najde zázemí. 

Kvůli chybějícímu provozovateli nezískal zatím miliardový projekt souhlas Bruselu a plán na stavbu tak vázne. „U takto rozsáhlých projektů, které jsou financovány z veřejných zdrojů, je nutné mít souhlas Evropské komise. V rámci takzvaného prenotifikačního řízení muselo město dodat nejrůznější dokumentaci a mimo jiné také analýzu finanční mezery,“ vysvětlila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Do neexistující haly v Brně se hrnou zápasníci Oktagonu. Chtějí pronájem

Až to postavíte, chceme tam zápasit. Takový vzkaz vyslali Brnu bojovníci ze sportovní organizace Oktagon MMA, kteří touží po zápasech v klecích před vyprodaným hledištěm nové multifunkční arény. Problém ale je, že plánovaná aréna na brněnském...

Hala za čtyři a půl miliardy

Novostavba za téměř 4,5 miliardy korun má mít kapacitu až třináct tisíc diváků a poslouží sportovním, kulturním i společenským akcím. Vedle arény navíc vznikne nová smyčka městské hromadné dopravy či sto padesát krycích parkovacích míst. Pro výstavbu vybralo Brno v říjnu společnost Hochtief.

Město má už přislíbenou dotaci na stavbu haly od Národní sportovní agentury, která podporuje projekty v maximální výši 300 milionů korun. Podporu projektu přislíbil také kraj. Brnu současně schválila úvěry Komerční banka ve výši tří miliard korun a Česká spořitelna ve výši jedné a půl miliardy korun. Otázka peněz je ale stále hlavní problém celého projektu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arena Brno

Štítky Brno, multifunkční hala, Evropská komise, Kometa Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do výběrka o provozovatele multifunkční haly se opět nikdo nepřihlásil, překvapilo Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.