Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud potvrdil téměř milionovou pokutu pro vnitro za nákup policejních zbraní

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 800 tisíc korun, kterou loni v září vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ministerstvu vnitra za uzavření smlouvy na nákup pušek a samopalů pro Policii ČR bez tendru. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Policejní prezidium rozsudek respektuje.

Úřad upozornil na špatný postup ministerstva u tří zakázek z let 2017 až 2020, které se týkaly dodávek samopalů a pušek. Uzavření smlouvy ve všech třech případech předcházelo jednací řízení bez uveřejnění, jehož využití ministerstvo zdůvodnilo tím, že šlo o rozšíření původních smluv uzavřených v letech 2001 až 2004. Ministerstvo takto nakoupilo 1873 souprav zbraní.

„Policejní prezidium respektuje všechna rozhodnutí soudu, toto nevyjímaje. Bližší komentář ale můžeme poskytnout až poté, co se s rozsudkem detailně seznámíme," řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Zákon pro dodatečné dodávky stanovuje lhůtu tří let, kterou lze překročit pouze za zvláštních okolností. Ty ale podle úřadu nenastaly. Ministerstvo se rozhodnutí úřadu bránilo podáním rozkladu k jeho předsedovi Petru Mlsnovi, ten se ale ztotožnil s rozhodnutím první instance a rozklad loni v září zamítl.

Uvedl, že je možné pořídit dodatečné dodávky zbraní i po uplynutí doby tří let od uzavření původní smlouvy, současně však uvedl, že prodloužení této doby nemůže být bezbřehé a musí mít limity. Čím více je zákonná tříletá doba překročena, tím závažnější musí být zvláštní okolnosti, které toto překročení ospravedlňují. Ministerstvo se pokutě bránilo podáním správní žaloby ke krajskému soudu, ten ji ale svým rozhodnutím zamítl. Rozsudek může ministerstvo napadnout kasační stížností k

Nejvyššímu správnímu soudu. Pokutu ale muselo zaplatit už loni po pravomocném rozhodnutí předsedy ÚOHS.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/MiamiAccidentLawyer

Štítky ČR, soud, vláda, policie, zbraně, ÚOHS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil téměř milionovou pokutu pro vnitro za nákup policejních zbraní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.