Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Válka na Ukrajině a HIV. Pozitivním chybí léky, virus šíří i ruští vojáci

Nejen nedostatek tepla, elektřiny a potravin, ale také málo léků trápí obyvatele válkou sužované Ukrajiny. Chybí například medikamenty pro HIV pozitivní, jichž je ve východoevropské zemi zhruba procento. Šíření nemoci nepomáhá ani přítomnost ruských vojáků, kteří páchají sexuální zločiny.

Pomocnou ruku nabídla ukrajinským spřáteleným institucím česká organizace Rozkoš bez rizika, která se zaměřila na tamní ženy a děti, jež kvůli válce strádají. Kromě finanční a materiální pomoci darovala do oděské oblasti také mobilní ambulanci. Vybavení vozu umožní tamním ženským spolkům nejen odebírat krev, z níž se dá odhalit přítomnost viru HIV, ale také provádět gynekologická vyšetření. „K diagnostice některých pohlavně přenosných nemocí jsou totiž zapotřebí stěry,“ vysvětlila ředitelka Rozkoše bez rizika, jež se snaží snížit riziko šíření viru HIV v Česku, Hana Malinová.

Právě HIV či tuberkulóza jsou na Ukrajině častějšími onemocněními než v zemích střední Evropy. Podle vedoucí ukrajinské společnosti Pozitivní ženy Liliy Grinyuk je jen v oděské oblasti HIV pozitivních patnáct tisíc lidí, z čehož většina jsou ženy. „V současné době pomáháme nejen dřívějším klientkám, ale také těm, které do Oděsy prchají z jiných částí země. Staráme se rovněž o děti, které se na Ukrajině bohužel s HIV mnohdy rodí,“ vysvětlila Drbně Grinyuk.

Sexuální válečné zločiny

Problém s šířením HIV neusnadňuje ani válka, se kterou na Ukrajinu přišly také válečné sexuální zločiny. „Je velká pravděpodobnost, že se HIV mezi ukrajinské ženy začne šířit ještě více. Rusko má roční přírůstek sto tisíc HIV pozitivních, což je asi dvojnásobek situace na Ukrajině. A muži, kteří se dostávají na frontu, jsou z nejohroženější skupiny,“ řekla Malinová.

Rusko navíc dalo výměnou za účast ve válce amnestii vězňům. Právě ti jsou podle žen z ukrajinských organizací často nakažení vážnými nemocemi, jako je tuberkulóza, žloutenka či AIDS. „Tito propuštění zločinci přijeli například do jedné z vesnic v chersonské oblasti. Viděli jsme, co dělali s tamními ženami. Vybrali si oběti od čtyř do čtyřiasedmdesáti let,“ popsala Lilia Leonidova z Asociace ukrajinských ženských organizací.

Nejvhodnější léčba pro jednoho člověka stojí zhruba půl milionu korun ročně. I proto se na Ukrajině podle Grinyuk stává, že ruští vojáci zaslané zásilky s nedostatkovými, drahými medikamenty zabavují a prodávají dál. Léky jsou přitom pro pozitivní nezbytné, jelikož je chrání před rozvinutím AIDS. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky ukrajina, válka, hiv, aids

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válka na Ukrajině a HIV. Pozitivním chybí léky, virus šíří i ruští vojáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.