Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chceme méně byrokracie a boj s klimatickou změnou, píší lesníci na ministerstvo

Zástupci lesníků, akademiků i ochránců přírody se shodli, jak by měla vypadat novela lesního zákona. Nelíbí se jim současný byrokratický systém, který nebere v potaz měnící se podmínky v lesních ekosystémech. Nové požadavky sepsali pro Ministerstvo zemědělství.

Na vhodné podobě novely lesního zákona se zástupci různých zájmových stran, mezi které patří také brněnská Mendelova univerzita (MENDELU), shodli historicky poprvé. Vypracovali osm požadavků, jež mají zajistit stabilitu a odolnost tuzemských lesů. „Platforma za novelizaci lesního zákona prosazuje snížení byrokracie a více rozhodovacích pravomocí přímo pro vlastníky lesů, navrhuje zřízení lesních úřadů, které zefektivní státní správu lesů a ušetří veřejné rozpočty," informovala mluvčí MENDELU Tereza Pospíchalová.

Současná legislativa pocházející z první poloviny devadesátých let je podle odborníků neaktuální a znemožňuje provádění efektivních adaptačních opatření na změnu klimatu. Ta přidělává lesníkům v posledních letech vrásky v podobě sucha, kůrovcových kalamit i požárů. „Jen včasnou úpravou zákona můžeme tyto nevratné změny zastavit. Apelujeme proto na Ministerstvo zemědělství, aby vyslyšelo a co nejrychleji do novely zapracovalo naše požadavky. V opačném případě hrozí narušení všech funkcí lesa, včetně té rekreační,“ uvedl Jiří Svoboda, předseda Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v České republice.

Největší překážkou je pro lesníky přílišná legislativní kontrola. Mají předepsáno, co, v jakém poměru a kdy sázet. Kvůli přesným limitům nemohou rychle reagovat na změnu podmínek v lese nebo zvyšující se teploty. Aby byly české porosty odolnější, je ale podle odborníků nutná diverzifikace hospodaření podle konkrétního prostředí.

Návrh předají zástupci zájmových stran přímo ministerstvu, aby zpracovalo přesnější legislativní znění. Přijetí podmínek by umožnilo využívat přírodě bližší způsoby hospodaření. „Myslím, že Ministerstvo zemědělství si je samo vědomo potřeby zásadních změn, takže pevně věřím, že mnoho našich návrhů akceptováno bude. Pokud by se však stalo, že se legislativní proces zadrhne a nebude přijata žádná změna, české lesnictví ustrne v minulosti," řekl Tomáš Pospíšil z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky lesnictví, mendelu, ministerstvo zemědělství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme méně byrokracie a boj s klimatickou změnou, píší lesníci na ministerstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.