Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno má vysoký vánoční strom. Smrk přijel na náměstí Svobody autem

Do Brna dorazil vánoční strom, který rozzáří náměstí Svobody do duhových barev. Vzrostlý smrk přivezlo v sobotu večer nákladní auto. Vánoce odstartují pro Brňany v pátek 25. listopadu, kdy začnou zájemce lákat adventní trhy se stánky i ruským kolem.

Smrk, který pochází z bílovického polesí na Brněnsku, se na náměstí dostal nezvykle. Ačkoli je tradicí posílat pro vánoční dominantu koně, letošní strom přivezlo auto. Za změnu mohla především výška stromu, který se v lese chlubil úctihodnými dvaceti metry. „Smrk je ale před usazením na náměstí Svobody o něco zkrátit, zhruba na šestnáct metrů,“ oznámil v předstihu Lumír Dobrovolný ze Školního lesního podniku Křtiny.

Instalace stromu dala letos technikům zabrat. Na náměstí se se smrkem potýkali zhruba hodinu a půl, než se obra podařilo upravit pilou a zasadit do připraveného otvoru. Strom vybírali lesníci již tradičně ve spolupráci s Turistickým informačním centrem v Brně, které se v moravské metropoli stará o vánoční program. Nasvícení dominanty v srdci města bude barevně ladit s designem letošních Vánoc, jímž je lesklý duhový motiv. 

Zelňák dostal jedli

Čtyřiadvacet tisíc žárovek se na smrku rozzáří dva dny před začátkem adventu, a to 25. listopadu. Světel se dočkají i další stromy na náměstí Svobody, na které padne více než kilometr řetězů s LED diodami. Podle ekonomického ředitele Technických sítí Brno Miroslava Sečkáře bude výzdoba, k níž přibyli také girlandy v barvách trikolory, finančně nenáročná. 

Brno má strom na Zelňáku a staví první vánoční stánky

Přípravy na brněnské Vánoce jsou v plném proudu. Zatímco dělníci staví v centru moravské metropole dřevěné stánky a mezi domy rozvěšují světýlka, na Zelný trh už dorazil vánoční strom. Sváteční atmosféru město ještě podpoří rozsvícením nových...

Svůj letošní vánoční strom má od středy také Zelný trh, který se v adventním čase stává nejfrekventovanějším brněnským náměstím. Třináctimetrovou jedli ojíněnou věnovali městské části Brno-střed manželé Valachovi z Rebešovic na Brněnsku. Ozdoby přibudou na stromě příští týden. „Letošní Vánoce na Zelném trhu budou zlatostříbrné a ve stejných barvách ozdobíme i náš stromek. Slavnostně jej rozsvítíme v pátek 25. listopadu v osmnáct hodin, tedy hodinu po rozsvícení stromu na náměstí Svobody,“ sdělila Drbně mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky Vánoce, advent, vánoční strom, Brno, vánoční stromek, smrk, strom, Brněnsko, Zelný trh (Brno), Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má vysoký vánoční strom. Smrk přijel na náměstí Svobody autem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.