Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno si připomíná 17. listopad, v programu rezonuje Rusko i Ukrajina

Den boje za svobodu a demokracii si po třiatřiceti letech od Sametové revoluce připomínají lidé v moravské metropoli. Letošní program studentského festivalu Brněnský sedmnáctý ukáže svobodu v kontextu války na Ukrajině i ruského politického režimu.

Vzpomínky pamětníků, diskuze i autorská čtení. Oslavy svobody a demokracie, které se konají o čtvrtečním státním svátku, připomínají nezapomenutelné události let 1939 a 1989. Hlavní odpolední program festivalu se již tradičně koná na náměstí Svobody, kde se odehraje slavnostní kladení věnců a v 17:11 zazní neodmyslitelná hymna Sametové revoluce Modlitba pro Martu. Program na ústředním náměstí nabídne rovněž vystoupení kapel, lampionový průvod i rozsvícení města, které se zbarví do odstínů trikolory.

Oslavit demokracii mohou lidé také prostřednictvím divadelních prken, na která se v České republice dostala aktuální témata z Ruska i Ukrajiny. K navštívení zve hra Putin lyžuje od Divadla Líšeň, kterou budou zájemci sledovat na Moravském náměstí. V kavárně Trojka pak vystoupí s loutkovým představením Moskva-Dačnoje ruská studentka Divadelní akademie múzických umění.

Válka na Ukrajině je námětem také programu v Hotelu Barceló, kde se bude od 14:30 diskutovat o míru i válečné pomoci. Debaty se zúčastní disidentka a farářka Světluše Košíčková a historik Jiří Hanuš. 

Připomínka let 1989 a 1939

Brněnský sedmnáctý připomene události 17. listopadu 1939, kdy došlo na základě vyhlášky tehdejšího říšského protektora Konstantina von Neuratha k uzavření českých škol. Jednotky SS vnikly do areálů vysokoškolských kolejí v několika městech a zatkli přes tisícovku studentů. V následujících dnech jich bylo 1 200 transportováno do německého koncentračího tábora. Drastickému jednání ze strany nacistického Německa předcházely demonstrace proti okupaci.

Aktuálnější je pro pamětníky dění roku 1989, kterým odstartovalo období politického přerodu. Před třiatřiceti lety vyšlo do pražských ulic patnáct tisíc demonstrantů, aby dali najevo svůj nesouhlas se socialistickým režimem. Neozbrojené studenty, kteří se vydali na Národní třídu, zastavili členové Veřejné bezpečnosti se štíty a obušky. Do Brna se zprávy o události dostaly v sobotu 18. listopadu a už v pondělí si brněnští studenti odhlasovali stávku a přesunuli se s transparenty na náměstí Svobody.


Stávkující studenti JAMU roku 1989

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Hřivnák

Štítky demontrace, 17. listopad, Sametová revoluce, Brno, Rusko, Ukrajina, ruská invaze na Ukrajinu, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, Vladimir Vladimirovič Putin, Divadlo Líšeň, Česko, Nacistické Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomíná 17. listopad, v programu rezonuje Rusko i Ukrajina  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.