Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno dává ruce pryč od nového stadionu za Lužánkami. Jsme šokovaní, diví se fotbalové legendy

Přes dvacet let touží fotbalové Brno po návratu domů na stadion za Lužánky. Výstavbu doposud brzdil spor o pozemky s podnikatelem Liborem Procházkou. Město u soudu uspělo, přesto od myšlenky plánovaného stadionu ustupuje. Pro fotbalové fanoušky i legendy Zbrojovky jde o nepochytitelný krok.

Ohledně plánového stadionu, na nějž má Brno vypracovanou studii, se v úterý vyjádřila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) pro Idnes.cz. Podle názoru šéfky radnice není lokalita vhodná ke sportovním stavbám. Vybudování přitom už nebrání od minulého týdne majetkoprávní spory. Magistrát uspěl u soudu nad podnikatelem Procházkou. Radní pro majetek Jiří Oliva (ČSSD) se pro změnu nechal slyšet, že oblast má potenciál rezidenční čtvrti.

Jako ve špatném snu si připadal po přečtení vyjádření politiků fotbalista Petr Švancara, který před sedmi lety zpustošené sportoviště oživil rozlučkou. Exhibici tehdy přihlíželo pětatřicet tisíc diváků a zdálo se, že se blýská na lepší časy. Jenže sen sportovních fanoušků se stále více vzdaluje realitě.

Vyjádření paní primátorky mě šokovalo. Tolik lidí pracovalo na tom, aby se Zbrojovka vrátila domů a teď si přečtou tohle? Podle mě město netáhne při stavbě fotbalového ani hokejového stadionu za jeden provaz. Nevím, co komu politici slíbili. Ale další obchodní centrum, si myslím, vážně nepotřebujeme,“ řekl Drbně rozhořčený sportovec.

V bídném stavu je celá budova stadionu. Foto: Michal Šťastný

Špatné rozhodnutí, smutní legendy

Názory čelních představitelů moravské metropole, kteří mají osud oblasti ve vlastních rukou, rozvášnil nejen fanoušky, ale také legendy Zbrojovky. Právě za Lužánkami, kam chodilo ve svých dobách až padesát tisíc fanoušků, získalo Brno jediný ligový titul. Triumf v roce 1978 slavil tehdy také někdejší záložník Karel Jarůšek, který se v mistrovské sezoně zaskvěl sedmi brankami. 

„Je to strašná škoda a špatné rozhodnutí. Mrzí mě názory politiků o to víc, že jsem prožil za Lužánkami celou kariéru. Stadion nabízel perfektní zázemí pro mládež, prvoligové mužstvo i fanoušky. Fotbal je fenomén, který k Lužánkám neodmyslitelně patří, stejně jako tamní park,“ uvedl bývalý československý reprezentant, kterého informace překvapila. 

Smutek neskrývá ani Jarůškův bývalý spoluhráč a vyhlášený kanonýr Karel Kroupa, jenž je se 118 ligovými brankami historicky nejlepší střelec Brna. „Fotbalová veřejnost už dříve řekla, že fotbal za Lužánky patří. Mrzí mě to, protože nejen moje generace má k místu obrovský vztah. Na druhou stranu celá problematika je v kompetenci města, protože tam má pozemky. Asi se s tím budeme muset všichni smířit,“ smutnil člen ligový kanonýru.

Slavný fotbalový stadion Za Lužánkami zarůstá křovinami. Je to schválně, říká město

Křoviny na tribunách, vysoká tráva, odhozené odpadky nebo potlučený běžecký ovál. Tak aktuálně vypadá slavný fotbalový stadion v brněnských Lužánkách. Současný stav nenechává klidným fotbalistu Petra Švancaru ani opoziční politiky. Město ale...

Budeme debatovat, hlásí město

Město v návaznosti na prohlášení politických představitelů upozorňuje, že ohledně budoucího využití finální verdikt jen tak nepadne. Podle mluvčího brněnské radnice Filipa Poňuchálka se budou o rozvoji místa vést analýzy a debaty. 

Očekává to i náměstek primátorky René Černý (ANO), který přitom před volbami tehdejší vedení v čele s Vaňkovou kvůli liknavosti při výstavbě stadionu kritizoval. Nyní už mluví opatrněji. „Víme, jaká je aktuálně ekonomická situace a jaké jsou ceny energií. V dohledné době nebude možné postavit stadion, protože město Brno na něj nebude mít peníze. Osobní názor na to, co v lokalitě bude stát, mám. Nechci jej ale prezentovat dříve, než ho řeknu koaličním partnerům. Předpokládám, že se o problematice povede dlouhá odborná diskuze,“ sdělil redakci Černý.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Zbrojovka, fotbal, Investice, Stadion, FC Zbrojovka Brno, Lužánky, Libor Procházka, Markéta Vaňková, ODS, René Černý, ČSSD, Jiří Oliva, Petr Švancara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Bura

chlapci na radnici nedostali do kapes love??

Čtvrtek, 2. března 2023, 18:23Odpovědět

Brno dává ruce pryč od nového stadionu za Lužánkami. Jsme šokovaní, diví se fotbalové legendy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.