Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Moravské náměstí v Brně má po rekonstrukci. Chystá se otevíračka

Brněnské Moravské náměstí se po dlouhých letech dočkalo proměny. Dělníci a zahradníci mají po roce prací prakticky hotovo a dokončují poslední úpravy, aby předali staveniště městské části. Do veřejného prostranství vpustí stavaři lidi příští týden.

O přeměně dnešního Moraváku se v Brně diskutovalo prakticky od konce druhé světové války, kdy z veřejného prostranství zmizel Německý dům. Novou podobu prostoru dala architektonická soutěž, která se odehrála v roce 2016. V soutěži uspěl návrh Consequence Forma architects

Stavební práce začaly po letitých odkladech letos v březnu. Nyní je přeměna někdejšího Rudého náměstí před finálním přestřižením pásky. Dělníci v úterý sundali ploty ohrazující stavbu. Trávník či trvalky a trvalkové záhony zůstanou ale po nějakou dobu budou chráněny nižšími zábranami. „Předpokládáme, že otevřeme park příští týden. Termín se ale může s ohledem na vývoj stavebních prací změnit,“ řekla Drbně Kateřina Dobešová mluvčí městské části Brno-střed, která se na opravě podílí a objekt má ve správě.

Bývalá podoba Moravského náměstí pocházela ze sedmdesátých letech minulého století. Po úpravách vzniká nová kavárna, vedle níž se vybuduje  i nový prostor pro pořádání kulturních akcí a vodní prvky, které budou v létě sloužit k osvěžení a v zimě jako kluziště.

Drahá rekonstrukce

Cena přestavby se před zahájením stavby neustále zvyšovala. Rekonstrukce vyšla přes 130 milionů korun. Téměř sto milionů zaplatilo Brno, zbytek doplatila městská část Brno-střed. Úřad též hradil ostatní náklady jako zpracování potřebných stupňů projektové dokumentace, ošetření v kořenových zónách stromů, které v parku zůstaly, a pokácení těch, které z důvodů zdravotních a případně i kompozičních v nové úpravě již nejsou. V součtu šlo o bezmála dalších 10 milionů.

Právě cena vzbuzuje o mnohých představitelů městské části rozpaky. „Rekonstrukci Moravského náměstí po nejistých pěti letech vítám, ale trochu mne děsí rozpočet prací, které se vyšplhaly z původních 25 milionů až na 131 milionů korun, což je pro městskou část Brno-střed vysoká finanční zátěž a je na úkor absence finančních prostředků pro rekonstrukce městských bytů,“ sdělil redakci už dříve opoziční zastupitel Roman Freimuth (SPD).

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, Moravské náměstí, rekonstrukce, Brno-střed, Park, městská část, druhá světová válka, Německý dům (Ostrava), Rudé náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pepi Šlesinger

Jsem zvědav, jak dlouho ty kytičky na nejfrekventovanějším náměstí vydrží. Ne že bych jim to nepřál ale zkratky co tam lidi vydupou a bezďáci co je poválej jim nedávají moc šancí přežít.

Úterý, 15. listopadu 2022, 10:02Odpovědět

Baron Kocharovski

a ty DŘEVĚNÝ BAZMEKY uprostřed cesty, to je katafalk?! :-OOO (rád bych viděl ty NEÚSPĚŠNÉ projekty, když zvítězila tato katastrofa)! :-DDD asi to zase někomu hodilo nějaké chechtáky, což?

Středa, 9. listopadu 2022, 19:16Odpovědět

Moravské náměstí v Brně má po rekonstrukci. Chystá se otevíračka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.