Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Potravináři se diví koktejlu pesticidů. Pozor na papričky z Asie, varují

Převoz zeleniny s nebezpečným koktejlem pesticidů zarazila při jedné z kontrol Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Společně s celníky odhalili odborníci zásilku asijských chilli papriček, jež by se neměly dostat na talíř žádnému strávníkovi.

Na ostrou pochoutku si posvítili potravináři, kteří zachycenou zásilku z Kambodži podrobili laboratornímu rozboru. K jejich překvapení odkryl test přítomnost osmi pesticidních látek v nadlimitním množství, a to včetně Evropskou unií zakázaného insekticidu carbofuran. „Hmotnost zjištěné nevyhovující šarže potraviny přesahovala 177 kilo," informoval mluvčí SZPI Marek Bartík.

Závadnou potravinou jsou papričky RED CHILLI, označení šarže: Lot Nr.: NC250922, dovozce: N&C Asian s.r.o., Baarova 66/13, Praha 140 00, Česká republika, země původu: Kambodža.

Inspektoři nařídili převažeči, aby o nevyhovující šarži neprodleně informoval odběratele a zajistil stažení potraviny ze skladů i trhu. „S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty," řekl Bartík.

Carbofuran se řadí mezi nejjedovatější pesticidy. Dříve se využíval v zemědělství, v současnosti bývá látka nelegálně používaná při přípravě otrávených návnad pro šelmy či dravé ptáky. Příznaky intoxikace carbofuranem se u lidí projevují bolestmi hlavy, nevolnostmi, zvracením, bolestmi břicha i zúžením zorniček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SZPI

Štítky potravinářská inspekce, potraviny, nebezpečí, pesticid, Státní potravinářská inspekce, Asie, jídlo, Kambodža, Evropská unie, Česko, Praha, koktejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravináři se diví koktejlu pesticidů. Pozor na papričky z Asie, varují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.