Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidi ve vazbě mají málo soukromí a spodního prádla, zjistil ombudsman

Na chod českých vazebních věznic si posvítili pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv. Při kontrolách a rozhovorech se zaměstnanci vězeňské služby i obviněnými zjistili problémy, které sepsali Ministerstvu spravedlnosti. Ombudsmanovi vadí například nedostatek soukromí na toaletách.

Kontroly sledovaly fungování pěti zařízení pro výkon vazby, a to včetně dvou největších nacházejících se v Praze na Pankráci a v Ostravě. Ve vazbách žije v Česku zhruba 1 500 lidí, což je osm procent všech vězněných osob. „Jde o skupinu, která je odlišná a náročná na zacházení. Obvinění jsou na rozdíl od odsouzených formálně nevinní, a tak se jejich podmínky musejí odlišovat od výkonu trestu,“ vysvětlil právník Milan Svoboda.

Nedostatek soukromí

Podle ombudsmana Stanislava Křečka je jedním z problémů českých vazebních cel nedostatek soukromí. V malé místnosti spolu žijí až tři obvinění, kteří mohou ve vazbě prožít měsíce i roky. Kromě postelí a skříní mají v pokoji, kde tráví drtivou většinu času, také toaletu. Záchod je ale v některých zařízeních oddělen pouze plastovým závěsem či nedostačující nízkou zídkou.

Ombudsman Křeček má po rezignaci Šimůnkové nového zástupce

Novým zástupcem veřejného ochránce práv bude Vít Alexander Schorm. Vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva si získal lehkou většinu poslanců. Pro právníka se v tajné volbě vyjádřilo dvaaosmdesát ze 160 hlasujících.

Problémové je také množství erárního oblečení, které obvinění dostávají na příděl. „V jednadvacátém století je otázkou, jestli je v souladu s důstojností člověka, pokud se může sprchovat jen dvakrát týdně. A pokud mu na týden přísluší dvoje trenky a ponožky. Jsme připraveni o tom s vězeňskou službou vést diskuzi,“ řekl Drbně Svoboda s tím, že vazební věznice byly o konkrétních doporučeních informovány.


Ilustrační foto. Vazební věznice České Budějovice FOTO: Vězeňská služba ČR

Chybí smysluplné aktivity

Vrásky přidělává ombudsmanovi také přístup věznic k volnočasovým aktivitám. Ačkoli evropské standardy mluví až o osmi hodinách, které by měli obvinění denně trávit mimo celu, realita je v Česku odlišná. Lidé se z pokoje mnohdy dostávají jen na šedesát minut, které jsou vyhrazeny k vycházce. Jiné aktivity jim podle zjištění Kanceláře veřejného ochránce práv vazební věznice buď nenabízejí, anebo o programech málo informují.

Ombusman Křeček věří, že souhrnná zpráva o stavu věznic bude odpovědným orgánům inspirací pro další kroky. Zároveň ale podotkl, že za pomalou proměnou českého vězeňství stojí také přístup veřejnosti. „Lidé nechtějí, aby se v jejich sousedství stavěl domov důchodců, natož nová věznice. Nejsou příliš naklonění změnám, které přispívají k lepšímu zacházení s vězni,“ řekl Křeček, jenž v příštím týdnu očekává příchod svého nového zástupce Víta Alexandera Schorma.

Do vazby putují lidé v České republice na základě rozhodnutí soudu. Cely jsou určeny pro osoby, u nichž hrozí útěk, trestná činnost nebo maření trestního stíhání. „Je ale důležité neztotožňovat trestný čin a vazbu. Že někdo nebyl odsouzen, totiž ještě neznamená, že ve vazbě nebyl důvodně,“ doplnil Křeček.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky ombudsman, vězeňství, vazba, Brno, vazební věznice, Vězeňská služba České republiky, Ministerstvo spravedlnosti České republiky, Stanislav Křeček, Česko, Milan Svoboda, Praha, Ostrava, Pankrác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Ve vazbě lidi nejsou za trest, jsou jen vyšetřováni. Třeba to může být předstižná vazba - aby neutekli před zákonem do zahraničí. Formálně jsou nevinní.

Pátek, 4. listopadu 2022, 15:19Odpovědět

Marie Glanczová

oni jsou tam za trest ne na dovolené !!!

Pátek, 4. listopadu 2022, 13:11Odpovědět

Vanda Kadeřábek

Vazebníci zase mají zdarma střechu nad hlavou, elektřinu, výměnu prádla, možná televizi, topení, stravu a společnost. Ti, jež mají důchod, z větší části ho mohou spořit. V noci neprodukují hluk sousedi a lékař je přímo v budově. Jsou-li na pokoji dva geyové, mají vystaráno i o sex. Mají se tedy lépe - minimálně než nevazební důchodce žijící sám.

Pátek, 4. listopadu 2022, 02:13Odpovědět

Lidi ve vazbě mají málo soukromí a spodního prádla, zjistil ombudsman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.