Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

V Brně kvůli drahým energiím odpískali bruslení pod sochou Jošta

Lidé v Brně si letos nezabruslí pod sochou markraběte Jošta. Oblíbené kluziště na Moravském náměstí nepostaví městská část Brno-střed s ohledem na rostoucí ceny energií a nákladnou výstavbu. O bruslařskou sezonu ale lidé v moravské metropoli ani jiných jihomoravských městech v kraji nepřijdou.

Bruslení pod sochou panovníka z dynastie Lucemburků má tradici od roku 2017. Ledová plocha o rozloze bezmála osm set metrů čtverečních v adventní čas lákala tisíce lidí, kteří si aktivitou zpestřili svátky. Loni se ale oblíbený bruslák neotevřel, protože vybavení zapůjčila městská část do olympijského parku, a bruslit se nebude ani letos. Na vině jsou rostoucí náklady na provoz.

Pro kluziště bychom letos museli zajistit kompletně nové dřevěné pódium pod celou plochou brusláku, což by bylo nákladné. Dalším důvodem jsou rostoucí ceny energií, které jsou nutné například pro chlazení ledové plochy,“ sdělila Drbně mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová, podle níž na místě brusláku vzniknou kulatý bar, prodejní stánky neziskovek nebo dětský kolotoč. 

V Brně další omezování venkovních kluzišť zatím nehrozí. Společnost Starez-Sport, jež provozuje plochu například za Lužánkami nebo ve Vodové ulici, očekává, že s příznivým počástím zahájí provoz. „Chystáme se na sezonu a počítáme s tím, že kluziště otevřeme. Náklady na provoz samozřejmě vzrostou, ale to se týká každého sportoviště,“ řekla mluvčí Starezu Michaela Dittrichová.

Rušit kluziště se nechystají ani ve Znojmě, kde funguje bruslák na Horním náměsí. „Jedná se o kluziště s umělou ledovou plochou. Náklady nejsou proto takové. Očekáváme, že otevřeme také plochu v Sokoloské ulici,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Simona Chmelíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Bruslení, energie, Znojmo, socha, Jošt Moravský, městská část, Moravské náměstí, Lucemburkové, Michaela Sejnová, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně kvůli drahým energiím odpískali bruslení pod sochou Jošta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.