Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velký návrat. Do Brna se vrací po dvou letech vánoční kolo

Do moravské metropole zavítá po dvouleté pauze znovu vánoční kolo, které se stane součástí adventních trhů. S instalací třiatřicet vysokého kolosu začnou dělníci, jakmile dokončí rekonstrukci Moravského náměstí. Počítá se, že ke zprovoznění atrakce dojde začátkem adventu.

Vyhlídkové kolo se poprvé na prostranství bývalého Rudého náměstí objevilo v roce 2018 a stalo se návštěvnickým hitem Vánoc. Každoročně si našlo cestu na atrakci, ze které je vidět slavnostně nasvícené centrum Brna, desetitisíce lidí. Minulé trhy ale radnice městské části Brno-střed konstrukci nepřivezlo kvůli chystané rekonstrukci lokality. Nyní vedení radnice rozhodlo, že návštěvníkům znovu dopřeje povožení.

Počítáme s tím, že provoz vyhlídkového kola zahájíme se začátkem adventu. Provozovatel zůstává stejný jako v předchozích letech. S instalací začneme ve chvíli, kdy dělníci dokončí rekonstrukci Moravského náměstí. Aktuálně s pracemi finišují,“ sdělila Drbně Kateřina Dobešová, mluvčí městská Brno-střed, která organizuje vánoční trhy také na Zelném trhu. 

Podle Dobešové představí úřad program vánočních trhů v průběhu tohoto měsíce. Advent startuje 27. listopadu. Očekává se, že při této příležitosti zveřejní provozovatel i ceník. Doposud platilo, že jedna jízda vyšla na sto korun. S ohledem na inflaci a růst cen energií je ale možné očekávat zdražení. 

Vyhlídkové nikoli ruské kolo

Městská část si potrpí na tom, že kolo nese označení vyhlídkové, a ne například ruské, jak mnozí lidé atrakci nazývají. Podle Dobešové fakt nesouvisí nijak s válkou, kterou vede Rusko na Ukrajině, ale s historií. Koncem devatenáctého století postavil vyhlídkovou konstrukci americký inženýr George Washington Gale Ferris, který jej nazval Ferris wheel. 

Pojmenování vyhlídkové kolo jsme převzali od výrobce tohoto zařízení, který vyhrál výběrové řízení a opakovaně kolo na Moravském náměstí instaloval a provozoval. V Londýně najdete London Eye, tedy Londýnské oko, v Dubaji třeba Ain Dubai, tedy Dubajské oko, nebo známe třeba Seattle Great Wheel, Obří kolo v Seattlu. Záleží tedy vždy na místním rozhodnutí, jak je tato atrakce nazývána, my v Brně máme vyhlídkové kolo,“ vysvětlila mluvčí.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Vánoce, Brno-střed, Atrakce, advent, rekonstrukce, Moravské náměstí, George Washington, Rudé náměstí, Dubaj, Seattle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Laco

Minulé roky to bez Ruského kola nebylo ono. Je pro vánoční atmosféru super, že se Ruské kolo vrátilo

Středa, 2. listopadu 2022, 21:06Odpovědět

Velký návrat. Do Brna se vrací po dvou letech vánoční kolo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.