Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidmi z Brna cloumají emoce. Dělníci kácí stoletou lipovou alej

Obrovský smutek a zklamaní se dnes neslo Krkoškovou ulicí v Brně, kde se dělníci pustili do kácení šedesáti lip. Alej, jež byla téměř sto let dominantou lokality, jde k zemi kvůli chystané rekonstrukce inženýrských sítí. Pracím přihlíželi mnozí místní, pro které se jednalo o emotivní zážitek.

V Brně vykácí stoletou lipovou alej. Mrzí nás to, hlásí město

Téměř sto let je dominantou Krkoškovy ulice v Brně lipová alej. Přes padesát vzrostlých stromů ale dělníci pokácí kvůli rekonstrukci potrubí, které pochází až z období Rakouska Uherska. Podle odborníků se jedná o nevyhnutelné řešení. Po...

Pracovníci dorazili do čtvrti Černá Pole před osmou ráno i se speciální technikou. S sebou si vzali motorové pily, vysokozdvižnou plošinu či rukavice. Do řezání a sekání dřeva mohutných stromů se vrhli zaměstnanci stavební firmy krátce po příjezdu. Pracím přihlížely skupinky místních, kteří se smutkem v očích pozorovali, jak mizí jejich oblíbená oáza zeleně. 

„Vzal jsem si kvůli kácení volno v práci, protože v ulici žiji celý život, a chtěl to vidět. Je to hrozná škoda. Sám pracuji jako technik, takže si myslím, že se jednalo o nezbytné řešení. Lidé nadávají, ale myslím si, že by změnili názor, pokud by v ulici docházelo k poruchám plynovodu a vodovodu. To se zatím nedělo,“ komentoval muž sedící na rybářské židli, který se představil Petr. 

Místní přihlíží kácení stromů. Ze dřeva se má vyrobit nový mobiliář. Foto: Daniela Pařízková 

Sever proti jihu

Oprava Krkoškovy ulice se řeší v posledních deseti letech. Důvodem je fakt, že lokalita má starý a dosluhující vodovod, jenž pochází z roku 1912. Trubkami navíc teče pitná voda pro oblast středu Brna. V cestě za výměnou vodovodního řádu ale stojí stromy. Respektive jejich kořeny, jež se nachází v ochranném pásmu inženýrských přípojek. Odborníci na zeleň naznali, že se při opravách naruší stabilita dřevin natolik, že by je stejně v příštích letech pokáceli.

Podle oslovených lidí jsou obyvatelé Krkoškovy stále rozdělení. O tom, jaký mají názor na stavební práce, rozhoduje i to, na jaké straně mají dům. Zatímco z jižní části jsou většinou pro kácení, jelikož mají výhled do vnitrobloku, sever je proti. Důvodem je fakt, že mohutné lípy jim vytváří stín. V neposlední řadě hraje roli i fakt, že alej lip se ve městě nachází už jen ve Vodové ulici.


Pokvetou třešně a hrušně

„Uvažovali jsme, že některé lípy zachováme. Došli jsme ale k názoru, že by prostranství pak nebylo kompaktní. Mrzí nás to. Na druhou stranu jsme dostali možnost udělat novou a hezkou ulici, která jinde například není,“ sdělila Petra Vašutová, místopředsedkyně spolku Krkoškova, který měl zásadní vliv na novou podobu ulice. 

Po opravě, jež potrvá takřka dva roky, vysadí zahradníci do ulice okrasné třešně a hrušně. Stromů bude v Krkoškově poté dokonce ještě o třicet více. Problém ale je, že ovocné dřeviny nedorostou do takové výšky jako lípy, které byly součástí ulice přes devadesát let. 

Lípy byly zdravé. Nyní jdou k zemi. Foto: Daniela Pařízková

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, kácení, Lípy, Krkoškova, Zeleň, lípa, strom, americká občanská válka, Černá Pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidmi z Brna cloumají emoce. Dělníci kácí stoletou lipovou alej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.