Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Programátorská soutěž v Brně přinesla aplikaci, která lidem poradí s energiemi

Letošní energetický ročník brněnské programátorské soutěže Hackathon zná svého vítěze. Odborná porota ocenila slovenský tým TBD, který nejlépe splnil úkol vytvořit prototyp aplikace na usnadnění funkce energetických komunit. Výherci dostanou od patronů soutěže E.Onu a EG.D tři sta tisíc korun na dokončení jejich projektu. Aplikace se do ostrého provozu dostane příští rok.

Na brněnském Hackathonu, který se letos zaměřil na téma energetiky, pracovalo dva dny pět soutěžních skupin na prototypu aplikace usnadňující fungování energetických komunit. Porota složená z energetiků a současně potenciálních zákazníků za vítězné řešení označila projekt slovenského týmu TBD. Ten získá od E.ONu a EG.D tři sta tisíc korun na uvedení aplikace do provozu.

„Vítězný tým nejlépe zpracoval zadání. Jejich prototyp obsahuje inovaci, která nejen naplňuje současné legislativní a technické požadavky, ale především byla dle zákaznické poroty nejžádanější. Naplnění potřeb zákazníka bylo nakonec rozhodujícím faktorem pro výběr vítěze. Finální řešení bylo opravdu zaměřené a vymyšlené z uživatelského pohledu. Aplikace by se mohla dostat do ostrého provozu v příštím roce,“ přiblížila projektová manažerka společnosti EG.D Denisa Bajánková.

Vítězové z různých profesí

Do moravské metropole si přijelo poměřit své síly jednadvacet lidí z různých odvětví. Vítěznou skupinu TBD ze slovenských Košic tvořili Erik Starec, Magdaléna Majorošová, Patrik Buliak, Kristian Le a Peter Gontkovič. „Stavěli jsme na kombinaci potřebných dovedností od znalosti energetiky a distribuce, přes obchod až po praxi z analýzy a vývoje softwaru. Za dvě noci jsme naspali přibližně osm hodin, ale díky kvalitnímu zázemí a přátelskému kolektivu jsme neprožívali krizové okamžiky,“ zrekapituloval vývojář týmu TBD Erik Starec.

Aplikace motivuje k šetření

Vítězná aplikace s názvem „FVE kalkulace“ pomůže zástupcům Společenství vlastníků jednotek (SVJ) s výpočtem, zda se jim vyplatí založit energetickou komunitu. Pokud ano, poradí jim s ideální velikostí elektrárny a bateriového úložiště energie. Druhá část aplikace poskytne zástupcům SVJ přehled o tocích energie v rámci energetické komunity, které zároveň vyjádří v ekonomické hodnotě, což má motivovat odběratele šetřit energii.

„Nyní se zaměříme na validaci prototypu se zákazníky. Sice určitou zpětnou vazbu máme přímo z Hackathonu, ale chceme vše detailněji otestovat se zákazníky a definovat, jaké funkce jim přinesou opravdovou přidanou hodnotu. Podle toho prototyp upravíme,“ dodala Denisa Bajánková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto E.ON

Štítky Hackathon, Brno, energie, Programování, soutěž, prototyp, EG.D, Košice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Programátorská soutěž v Brně přinesla aplikaci, která lidem poradí s energiemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.