Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé házejí popel do popelnic, zlobí se jihomoravští hasiči

K neobvykle vysokému počtu požárů, které pojí stejná příčina, vyjíždějí v letošním roce jihomoravští hasiči. Za ohni stojí podle mluvčího požárníků Jaroslava Mikošky nesprávná manipulace se žhavým popelem, jenž lidé házejí do popelnic.

Od začátku letošního roku hasili požárníci na jižní Moravě třicítku požárů, které vznikly ze žhavého popela. „Od roku 2019 jde o nejvyšší počet v tomto období. Letos u těchto požárů vznikla celková škoda přesahující 2,2 milionu korun a jeden člověk se zranil," informoval Mikoška s tím, že ještě častěji se tento typ požárů objevuje v zimě, kdy se intenzivněji topí.

Žhavý popel nepatří podle hasičů do plastových ani kovových popelnic. Přestože mají lidé mnohdy pocit, že už popel není žhavý a nehrozí žádné nebezpečí, v uzavřené nádobě se teplo akumuje, což může vést ke vzplanutí. „Takto dochází k požárům fasád rodinných domů, přístavků, hospodářských stavení a dalších objektů," řekl Mikoška.

Aby nedocházelo k vysokým škodám, měli by lidé nechat popel zcela vychladnout, což může trvat i několik dní. Poté by jej měli uložit do nehořlavých nádob do bezpečné vzdálenosti od hořlavých látek.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči JMK

Štítky hasiči, odpad, požár, popelnice, Jaroslav Mikoška, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

...hází...

Úterý, 25. října 2022, 20:48Odpovědět

Baron Kocharovski

za popelnice si PLATÍ, tak do POPELnic háží POPEL. (co je na tom divného)?! kam jinam by to ve městě měli asi házet, do wc?!

Úterý, 25. října 2022, 20:48Odpovědět

Lidé házejí popel do popelnic, zlobí se jihomoravští hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.