Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé v Brně si chodí pro brambory a cibule do automatu. Nastrkali je tam zemědělci

Originálním a moderním způsobem nakupují potraviny lidé využívající nový zeleninový automat. Podle provozovatelů zařízení usnadní Brňanům přístup k lokálním potravinám. Cibule, česnek či brambory pochází od místních zemědělců, kteří sortiment pravidelně obměňují.

Nápad prodávat zeleninu v automatu se zrodil v Malhostovicích, obci kousek od Brna. Podle provozovatelky zařízení Kateřiny Staňkové bylo hlavním cílem projektu přiblížit obyvatelům jihomoravské metropole suroviny vypěstované v jejich kraji. „Zboží nakupujeme od regionálních zemědělců, konkrétně právě z Malhostovic nebo z Kuřimské Nové Vsi,“ přibližuje Staňková.

Automat funguje jako každý jiný, lidé v něm zaplatí kartou či hotovostí. Přístroj má v sobě zabudovanou klimatizacíi i topení. Díky tomu udržuje stálou teplotu vhodnou pro skladování potravin a předchází tím například klíčení zeleniny.

Zboží doplňujeme podle potřeby, průběžně každý den, nejrychleji mizí brambory, cibule a kořenová zelenina“ říká Staňková. Kromě oblíbených stálic v automatu místní nakoupí i česnek nebo například speciální polévkový balíček s mrkví, petrželí a červenou řepou.

Nyní stojí automat v Řečkovicích, provozovatelé by ale rádi zařízení postupně rozšířili i do dalších oblastí. Momentálně pracují na výrobě druhého "Bramatu", který po vyhotovení zamíří do brněnských Kohoutovic.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky Brno, Řečkovice, zelenina, automat, brambor, jídlo, Caylian Curtis, Malhostovice, Kuřimská Nová Ves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Stejskal

Konečně něco užitečného a praktického! Nač nakupovat předraženou zeleninu v supermarketech-když to může každý koupit bez problémů-od soukromníka a kdykoliv.

Pondělí, 24. října 2022, 18:55Odpovědět

Marie Glanczová

to je super, více takových automatů !!! nač kupovat předražené z ciziny!!!

Neděle, 23. října 2022, 12:12Odpovědět

Lidé v Brně si chodí pro brambory a cibule do automatu. Nastrkali je tam zemědělci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.