Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně vysadili nový les po kůrovcové kalamitě. Do země kopl i ministr

V Mariánském údolí na okraji Brna se v sobotu sešli dobrovolníci s pracovníky Lesů ČR na Dni za obnovu lesa. Rostliny vysadili na několika hektarech, kde zůstala holina po kůrovcové kalamitě umocněné několika suchými roky. Do práce se dal i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který uvedl, že se sázejí lesy, které lépe odolají klimatické změně.

Den za obnovu lesa, který se poprvé uskutečnil v roce 2019, se konal v každém z krajů Česka a zapojily se do něj stovky dobrovolníků. Loni se podařilo zalesnit padesát tisíc hektarů, přičemž zhruba pětina připadla na přirozenou obnovu. V celorepublikovém měřítku se na holinách vysazují zhruba dvě třetiny listnatých stromů a třetina jehličnanů. 

V Brně, kde se včera sázely sazenice o výšce zhruba třiceti centimetrů, bude za tři roky les vysoký 1,5 metru. „Přirozeně není v silách lesníka všude stavět oplocenky, ale všechnu novou výsadu je třeba chránit. Takže kde není oplocenka, se sazenice chrání nátěrem," řekl k akci Jiří Groda, který vede Lesy ČR. I tak nepřežije průměrně třetina nové výsadby, velikost ztrát se odvíjí od počasí v daném roce. „Když se sází na jaře v dubnu a v květnu a poté je sucho, ztráty jsou vyšší," dodal.

Kůrovcová kalamita v Česku už kulminovala a loni a letos se dařilo postup kůrovce brzdit. Situaci pomohlo jak počasí, protože už není tak extrémní dlouhodobé sucho, tak lesníci státních lesů posílili výrobní kapacity, které jim umožňují rychleji reagovat na šíření kůrovce a les efektivněji bránit před zničením.

„Aktuálně nejvíce bojujeme v severních Čechách a snažíme se chránit lesy v jižních Čechách, kam se šíří kůrovec z Vysočiny," řekl Groda. Destruktivní činnost kůrovce už není také tak rozsáhlá, protože ve východní polovině republiky už zlikvidoval podstatnou část smrkových lesů.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Lesy ČR

Štítky ČR, lesy, Lesy ČR, Jihomoravský, les, Brno, Mariánské údolí, Lesy České republiky, Zdeněk Nekula, KDU-ČSL, kůrovci, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vysadili nový les po kůrovcové kalamitě. Do země kopl i ministr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.