Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Technici procházejí tajuplné podzemí v Brně. Opravují nepřístupné chodby

Do podzemních prostor v moravské metropoli, jež jsou oku veřejnosti běžně nepřístupné, se vydali pracovníci Technických sítí Brno (TSB). V historických chodbách opravují zdivo a odstraňují prosakující vodu. Na starosti mají zaplavený sklep pod Petrovem i odvodňovací štolu.

Pod pojmem brněnské podzemí se většině lidí vybaví zejména známý Labyrint pod Zelným trhem či Kostnice u svatého Jakuba. Nově se Brňanům vrývají do paměti také čerstvě otevřené vodojemy pod Žlutým kopcem. Tajemných tunelů a sklepů, které se ukrývají pod městskou zástavbou, je ale více.

Technické sítě mají na starost osmatřicet objektů historického podzemí, a to včetně leteckého úkrytu pod Kraví horou nebo tunelu pod Běhounskou. „Mezi nejzajímavější a nejznámější patří například sklep U Fajfky v Biskupské ulici, který je pravidelně zaplavován podzemní vodou a veřejnost ho spíše zná jako jezero pod Petrovem. Dále je to třeba odvodňovací štola a fragment mostu brány Veselá pod Solniční ulicí,“ popsal Michael Benža z odboru kolektorů TSB.

Pracovníci, kteří se pod brněnský povrch dostávají při pravidelných čtvrtletních prohlídkách, nyní sanují zdivo, opravují spáry a řeší průsaky ve vytipovaných prostorách, jež potřebují péči. V první letošní etapě ošetřili chodby pod Orlí a Masarykovou ulicí, kde mimo jiné opravovali a odvodňovali podlahy.

Nyní se pouštějí do sanace objektu v Nezamyslově ulici. Poslední etapa odstartuje v nejbližších dnech na Dominikánském náměstí. „V příštím roce se chystá sanace objektu na Kapucínském náměstí a rovněž dojde k přípravě projektových dokumentací pro práce v dalších letech,“ informoval Benža.


Technické sítě mají na starosti také Provaznický vršek v Anenské ulici


 


 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Bořil

Štítky podzemí, oprava, technické sítě, Brno, chodba, sklep, Brněnský Petrov, Brněnské podzemí, Podzemí pod Zelným trhem, Kraví hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technici procházejí tajuplné podzemí v Brně. Opravují nepřístupné chodby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.