Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědci z Brna čistí vodu od hormonální antikoncepce pomocí řas

, aktualizováno 1. října 2022, 19:03

Světový problém s nedostatkem čisté vody pomáhají vyřešit výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně. Vědci z Agronomické fakulty pracují na vývoji mikrořas s umělou inteligencí, které umí vychytat z vody nežádoucí látky, jako jsou například stopy hormonální antikoncepce.

Jak rychleji a účinněji vyčistit odpadní vody, zkoumá tým z Ústavu chemie a biochemie brněnské Mendelovy univerzity. Vědci využívají při bádání jednobuněčné mikrořasy, které naučili odstraňovat nežádoucí látky.

Řasy obývající sladkovodní a mořské ekosystémy jsou pomocí díky umělé inteligenci. Definice pojmu umělá inteligence se přitom liší od výkladu, který má běžná populace zažitý. „Základem této inteligence je to, že dokáže sama rozpoznat problém a následně ho specificky vyřešit,“ vysvětlila členka výzkumného týmu Denisa Debnárová.

Hormony, toxická barviva a antibiotika

Projekt se zatím soustředí hlavně na hormonální zanešení, které se vyskytuje v odpadní vodě zemědělských podniků i u lidských sídel. Časem by mohly mikrořasy rozpoznat například také toxická barviva a antibiotika.

Když bychom řasu dali do obyčejné vody, nic se nestane. Jakmile se v ní ale objeví škodlivá látka, řasa sama problém vyhodnotí a začne ho řešit tak, že na sebe nečistotu cíleně naváže,“ objasnila celý proces Debnárová. Řasou upravená voda by se mohla používat například k zavlažování na polích a při dodržení požadované kvality i k napájení zvířat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelova univerzita

Štítky věda, Mendelova univerzita, voda, řasy, výzkum, umělá inteligence, Brno, Mendelova univerzita v Brně, hormonální antikoncepce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna čistí vodu od hormonální antikoncepce pomocí řas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.