Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tisícovka lidí v Brně si zakřičela proti vládě a poslechla si, jak Ortel zpívá hymnu

Demisi vlády si přálo zhruba patnáct set demonstrantů, kteří si dnes dali sraz na brněnském Zelném trhu. Společně si zakřičeli a podívali se na velkoplošné obrazovce na dění v Praze, kde bylo podle policie až 70 tisíc lidí. Protivládní demonstrace se konaly ve více českých a moravských městech.

V Brně na Zelném trhu se odpoledne sešlo podle odhadu policie a tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky asi 1500 lidí. Účastníci sledovali velkoplošnou obrazovku s děním na pražském Václavském náměstí, kde se konala hlavní část akce. Protestní akce se dnes konaly i v dalších českých městech, stovky lidí se podle policie sešly na plzeňském centrálním náměstí Republiky, kolem 500 v Liberci před Domem kultury a zhruba stovka v Olomouci na prostranství před krajských úřadem u vlakového nádraží. 

Akce v Brně byla poklidná, policie nemusela zasahovat. Účastníci akce měli s sebou vlajky České republiky a také moravské vlajky. K vidění byly i transparenty proti vládě, a to s nápisy jako například "Fialo, to stačí, jste váleční štváči," nebo "Co blázníte, vždyť jsou tady lidi." Protestující díky videopřenosu reagovali na dění a proslovy na Václavském náměstí, ozýval se pískot a skandování "demisi, demisi."

Hlavní část akce se koná právě na Václavském náměstí, tam podle odhadu policie dorazily "nižší desítky tisíc" účastníků. Akce začala krátce po 14:00 českou hymnou. Zazpíval ji zpěvák Tomáš Ortel, původním jménem Tomáš Hnídek. Pořadatelé měli zpočátku drobnější technické problémy s přenosem dění z Václavského náměstí do dalších měst.

Podle pořadatelů se dění na Václavském náměstí přenáší živě na obrazovky v centru Brna, Plzně, Liberce, Českých Budějovic, Uherského Hradiště, Karviné, Havířově či Nejdku. Jiného pořadatele, opoziční SPD, má demonstrace proti vládě v Ostravě.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Slavík

Štítky Brno, Demonstrace, vláda, Strážníci, policie, Václavské náměstí, Zelný trh (Brno), Praha, Tomáš Ortel, Liberec, Brno-střed, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Máte tam chybu… ne lidí, ale debilů.

Sobota, 1. října 2022, 18:45Odpovědět

Aja Nova

Máte tam chybu...ne tisíc ale 4 000 tisíce lidí.

Čtvrtek, 29. září 2022, 16:02Odpovědět

Tisícovka lidí v Brně si zakřičela proti vládě a poslechla si, jak Ortel zpívá hymnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.