Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidem z brněnských městských bytů se dva roky nezvýší nájemné

Nájemníci z brněnských městských bytů mají důvod k radosti. Městská část Brno-střed rozhodla, že minimálně dva roky nezvýší lidem ceny nájemného i přes rostoucí inflaci. Částka za bydlení zůstane až do června 2024 stejná.

Už v srpnu brněnský magistrát odsouhlasil, že v příštím roce neuplatní takzvanou inflační doložku a částka, kterou platí nájemníci městských bytů, v příštím roce neporoste. „Chceme ulevit rodinným rozpočtům normálních lidí alespoň v oblastech, které můžeme ovlivnit. Rada města tedy schválila návrh na zmrazení zvyšování nájemného v bytech, které město vlastní,“ vysvětlil náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD).

Vedení města ale muselo počkat až do září, než návrh odsouhlasí i zastupitelé a stejnou možnost dostanou další části Brna, které se svěřeným bytovým fondem hospodaří.

S ohledem na současnou složitou situaci, kdy výrazně rostou ceny energií a dalších nákladů na bydlení a kdy je možné, že by hrozilo zvýšení nájemného až o 20 procent, jsem navrhl neuplatnit navýšení cen o inflaci v příštím roce,“ vyjádřil se starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Zastropování cen se týká všech uzavřených nájemních smluv a také smluv, které lidé nově podepíšou do 30. června 2023. Víc peněz kvůli inflaci přitom místní nezaplatili ani letos.

Rada tímto krokem vyšla vstříc hlavně brňanům ohroženým případným skokovým nárůstem nájmů. Patří mez ně zejména mladé rodiny, samoživitelé, senioři v domech s pečovatelskou službou nebo lidé, kteří bydlí v bezbariérových bytech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adryanah/Pixabay.com

Štítky inflace, byty, Brno, bydlení, nájem, Jiří Oliva, ČSSD, Vojtěch Mencl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

politici na brno-střed asi mají SKLENĚNOU KOULI, když dnes umí předvídat, CO SE BUDE DÍT, během dvou budoucích let... :-DDD

Neděle, 18. září 2022, 17:21Odpovědět

Lidem z brněnských městských bytů se dva roky nezvýší nájemné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.