Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V bytech pochytáme stovky netopýrů, říkají v záchranné stanici u Brna

Více než tisíc živočichů odchytili nebo ošetřili v loňském roce pracovníci Záchranné stanice Jinačovice při Zoo Brno. Druh nejčastěji zachraňovaných zvířat se mění v průběhu roku, na konci léta obvykle pracovníci vyjíždějí ke koloniím netopýrů, kteří vletěli lidem do bytů, na podzim pak lidé nejčastěji přinášejí mláďata ježků, řekl vedoucí stanice Radek Ficek.

 „Kolonie netopýrů obvykle jezdíme odchytávat v pozdním létě, bývá jich na místě několik stovek. Nyní na podzim ale jde nejčastěji o mláďata ježků, některá ale naši pomoc vůbec nepotřebují. Pozdní mláďata z konce srpna a září obvykle zachránit nepotřebují, i když se lidé obávají, že by zimu nepřečkala. Ještě mají dost času, aby dorostla do přibližně pět set gramů, což je dostatečné, aby do jara přežila," vysvětlil Ficek.

Odborníci ze Záchranné stanice Jinačovice při Zoo Brno zasahují obvykle na území městské části Bystrc, na Kuřimsku a Tišnovsku, mohou ale zajíždět i na další místa.

Pomoc začnou potřebovat až mláďata, která budou méně než půl kilogramu vážit v říjnu, pak jsou obavy oprávněné. Záchranná stanice se každoročně postará o přibližně dvě stě ježků. Nejde pouze o mláďata, ale i o dospělé jedince, kteří utrpěli nějaká zranění, například při sečení vysoké trávy křovinořezem.

Na jaře pak nejčastěji zachraňovaným druhem bývají mláďata zajíců, i ta ale často pomoc odborníků ani lidí nepotřebují. „Matka s mládětem není po celou dobu, pokud tedy lidé mládě někde schované najdou, je dobré zkusit místo nejprve nějako dobu pozorovat, zda se matka nevrátí nebo nevyskytne v okolí. Podobné je to s mláďaty ptáků, která se učí létat. V začátcích je zcela běžné, že se nerozletí hned, ale nejprve poskakují a popolétávají. Pokud je ptáče normálně opeřené, není potřeba jej odchytávat," doplnil vedoucí záchranné stanice.

Momentálně v záchranné stanici žádného ježka ani zajíce v péči nemají, lidé dnes viděli zejména ptáky různých druhů, starají se tam také o jednu kunu. Nejčastěji se do péče odborníků dostanou poté, co narazí do překážky a poraní si křídlo, nebo je lidé najdou jako opuštěná mláďata. Několik už uzdravených ptáků dnes spolu s návštěvníky vypustili zpět do přírody. Na programu byl i výklad odborníků o netopýrech, dravcích a sovách.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Záchranná stanice v Jinačovicích při Zoo Brno

Štítky ČR, příroda, záchranná stanice, zoo, netopýři, ježek, Zoologická zahrada Brno, Brno, Jinačovice, ptáci, léto, Bystrc, Tišnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bytech pochytáme stovky netopýrů, říkají v záchranné stanici u Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.