Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pod brněnským vysílačem Hády se chystá nová čtvrť. Vzniká na místě bývalé továrny

Pod brněnským vysílačem Hády se chystá vybudování nové čtvrti, která roste na místo bývalé továrny Ergon. Devoleperská společnost Trikaya, nyní připravuje druhou etapu výstavby. V nově vybudovaném prostoru se počítá s bytovými domy, v nichž najde domov až dva tisíce lidí.

Zatímco v první etapě se počítá pouze s domy, ve druhé etapě je v plánu kromě 31 domů se 414 byty také se školkou pro čtyři třídy, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA. První etapa je navázaná na konec stávající silnice, jež měla továrnu obsluhovat, druhá etapa bude na výstavbu navazovat ze severu a severozápadu. 

Pro první etapu už má developer územní rozhodnutí. V plánu je stavět různé typy domů od standardních bytových až po luxusnější vila domy s vlastními zahrádkami. Byty budou mít dispozice od malých 1+kk až po velké 4+kk. Měly by splňovat současné parametry pro udržitelné bydlení, na střechách se plánují fotovoltaické panely a řada střech má být zelených. Infrastruktura má být také postavená na využívání dešťové vody.

V Brně demolují továrnu, která nikdy nic nevyráběla

Pod brněnským vysílačem Hády začalo velké bourání továrny Ergon. Industriální stavba pocházející z konce osmdesátých let měla původně sloužit k výrobě zdravotnických pomůcek. K ostrému provozu ale nikdy nedošlo a nyní objekt po více než třiceti...

Parkovacích míst má být 600, což znamená 1,5 místa na byt, drtivá většina v podzemí, na povrchu má být pouze několik nižších desítek míst. Bez auta se budoucí obyvatelé prakticky neobejdou, protože se jedná o velmi izolovanou lokalitu, ze které se musí jet kilometr po silnici, aby se lidé dostali na Jedovnickou ulici, po které se lze dostat do Líšně nebo na Vinohrady.

Továrna nic nevyráběla

Developer sice předpokládá, že k obytnému souboru bude jezdit autobusová linka, kterou však musí zajistit dopravní podnik na poptávku města či městské části. Staví na místě, kde stávala nevyužívaná fabrika Ergon, která nikdy nic nevyráběla. Továrna vznikala v osmdesátých letech minulého století, kdy ji začal stavět státní podnik Ergon. Plánoval, že pod Hády začne výroba zdravotnických pomůcek. Jenže k tomu nakonec vůbec nedošlo. Důvodem byl zejména pád komunistické vlády a s tím související ekonomické změny. Zboží určené pro státy socialistického bloku už nebylo potřeba, a tak kompletně vybavená stavba zchátrala, až z ní po několika vlastnických změnách zbylo jen torzo.  
 

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Brno, Výstavba, Hády, Ergon, Industriál, továrna, ERGON a.s., dům, vysílač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod brněnským vysílačem Hády se chystá nová čtvrť. Vzniká na místě bývalé továrny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.