Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno bije na poplach kvůli cenám energií. Volá po podpoře teplárny, která žije z ruského plynu

Moravská metropole tuší v příštích měsících velké problémy kvůli skokovému nárůstu cen energií. Město je z osmdesáti procent závislé na ruském plynu. Dodávky komodity jsou kvůli válce na Ukrajině nejisté a hrozí prudké zdražování cen pro domácnosti. Radnice proto volá po podpoře teplárny.

Brno hledá způsob, jak ulevit peněženkám podnikatelů či městský podnikům. Například dopravnímu podniku, jenž nenakoupil energie na příští rok, chystá kompenzace z městského rozpočtu. V případě tepláren je ale situace složitější. Teplárny z nakoupeného plynu vyrábí teplo, a tak spadají do energeticky náročných odvětví. 

Řešíme to, hlásí Brno

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) nyní kvůli hrozbě vysokých cen iniciovala schůzku s šéfem antimonopolního úřadu Petrem Mlsnou, aby město při připravovaných opatřeních postupovalo v mezích zákona a vědělo, jaké má možnosti k získání peněz z Evropské unie. Podle Mlsny aktuální krizový rámec pro Ukrajinu umožňuje energeticky náročným odvětím podporu. Jedná se například o pokrytí provozních ztrát z 80 procent nebo příspěvek ve výši až 25 milionů eur. „Je ale na úvaze na politiků, které odvětví podpoří,“ sdělil Mlsna po schůzce s primátorkou. 

Šéfka brněnské radnice volá po pomoci z úrovně státu, o níž už například minulý týden jednala s premiérem Petrem Fialou (ODS) a nyní chystá další schůzky s experty. „V případě energetické krize je nejlepší evropské řešení a věřím, že bude vláda úspěšná. Na druhou stranu musíme mít připravený náhradní plán. Krátkodobé řešení energetické krize pro tuto zimu není možné bez podpory vlády. V posledních dnech probíhají jednání s odborníky i se zástupci vlády, která mají vést k tomu, že představíme konkrétní návrh,“ řekla Vaňková. 

Ceník zveřejní v říjnu

Topná sezona startuje prvního listopadu. Zatím není jasné, o kolik procent zvedne teplárenská společnost ceny nahoru. Očekává se, že ceníky zveřejní v polovině října. Kvůli tomu, že Brno je jedno z nejvíce závislých českých a moravských měst na ruském plynu, se očekává růst cen i pro domácnosti. Vedení radnice kvůli vyšší soběstačnosti plánuje, že vznikne horkovod, který povede teplo z dukovanské jaderné elektrárny až do Brna. Investice za miliardy korun se má dokončit v horizontu deseti let. Podle Vaňkové se ale jedná o dlouhodobé řešení současné energetické krize. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárny Brno, Michal Šťastný

Štítky Brno, energie, Zdražování, Plyn, Rusko, Vaňková, ruská invaze na Ukrajinu, Markéta Vaňková, Petr Mlsna, ODS, krize, vláda, Evropská unie, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bije na poplach kvůli cenám energií. Volá po podpoře teplárny, která žije z ruského plynu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.