Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rozhledna Babí lom je po roce opět otevřená. Očekává nápor turistů

Rozhledna u Lelekovic na Brněnsku, která patří k oblíbeným turistickým cílům na jižní Moravě, znovu přivítala výletníky. Po rekonstrukci, jež se z původních tří měsíců protáhla na rok, nalákala davy návštěvníků z širokého okolí. Více než šedesát let stará věž při opravách dostala novou omítku a dlažbu, opravy se dočkalo i zábradlí.

Milovníci vyhlídek a výletníci v Jihomoravském kraji se radují. Na Babím lomu totiž dělníci dokončili stavební práce, a vedení obce tak známou rozhlednu znovu otevřelo pro veřejnost. Desítky lidí neodradila ani náročná cesta, která ke stavbě z 60. let minulého století vede.

„Dostával jsem od lidí různé e-maily a zprávy s dotazy, kdy už bude rekonstrukce konečně hotová. Pokud bude dobré počasí, očekávám v následujících dnech turistický nápor,“ okomentoval pro Drbnu starosta obce Aleš Mikauš (nez.).

Na patnáctimetrovou věž se výletníci vrátili po zhruba dvanácti měsících. Podle Mikauše ale někteří vrchol zdolávali už v předchozích dnech i přes drobná omezení.

„Ochozy jsme otevřeli už dřív, lidé toho tedy využili a na rozhlednu se už podívali. V týdnu jsme provedli poslední kontroly, abychom mohli věž konečně zpřístupnit i oficiálně,“ vysvětlil.

Rekonstrukci stavaři plánovali stihnout ještě loni na podzim. Oprava objektu nakonec byla podstatně většího rozsahu, než byl původní plán. Turisticky vyhledávaný cíl dostal kromě dlažby i novou fasádu. Práce se ale stavbařům před začátkem letních prázdnin zkomplikovala, a lidé si tak na výhled z vížky museli ještě pár týdnů počkat.

Celý projekt se obci také prodražil z původního jednoho milionu na dva miliony korun. Jihomoravský kraj se proto nedávno rozhodl pomoct a na stavbu poskytl 300 tisíc korun ze svého rozpočtu.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šťastný

Štítky Brněnsko, rozhledna, Babí lom, turistika, výlet, příroda, rekonstrukce, Jihomoravský kraj, Lelekovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna Babí lom je po roce opět otevřená. Očekává nápor turistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.