Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Cena papíru roste. Školní sešity jsou letos dražší, přiznávají v Brně

S blížícím se začátkem školního roku přicházejí také starosti rodičů, kteří se snaží co nejvýhodněji nakoupit potřebné pomůcky pro své děti. Školní potřeby se jim ale prodraží. Například z Papíren Brno letos hlásí zvýšené náklady na výrobu. Na vině jsou vyšší ceny celulózy i energií.

Papír je jednou z komodit, které na trhu zaznamenávají raketový nárůst. Jeho cena se za poslední rok navýšila zhruba o šedesát procent. Září se tak ze známého strašáku školáků změnilo také v nepříjemné období pro rodiče. „Zhoršenou situaci na trhu jsme očekávali, a proto jsme loni v listopadu zahájili zásobování. Náklady jsou ale mnohem vyšší, než jsme tehdy odhadovali, a stoupání cen stále není u konce,” řekl dnes Drbně výkonný ředitel brněnských papíren Miroslav Konečný

Ekonomickou situaci neulehčuje ani současná energetická krize. Papírny si proto začnou vypomáhat fotovoltaickou elektrárnou, jejíž výstavba odstartuje v říjnu letošního roku. Na linkované sešity budou nově ve výrobě svítit úsporné LED zářivky. 

Pro zelenější planetu

I přes zvýšené náklady nezanevřela firma udržitelnost. Ve výrobě tiskne novou řadu sešitů z papíru, který vznikl bez použití neekologických prostředků. Papír pro tuto kolekci se vyrábí ve Švédsku z odpadního dřeva. Sledujeme také, zda naši dodavatelé mají vlastní lesy nebo hydroelektrárny, vysvětlil vedoucí nákupu Jiří Jedlička.

Nárůst ceny u ekologického papíru je podle vedení firmy v porovnání s ostatními druhy papíru poloviční. Kromě udržitelných sešitů vyrábějí v Brně také klasické kusy pro prvňáčky i starší školáky. Mladší děti si nejčastěji pochvalují motivy zvířátek na přebalech, starší si naopak potrpí na jednoduchost a zajímavé barvy.



 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Papírny Brno, sešity, školáci, růst cen, Brno, papír, poznámkový blok, výroba, Jiří Jedlička, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena papíru roste. Školní sešity jsou letos dražší, přiznávají v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.