Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Potok v Lužánkách už nebude smrdět, slibují v Brně

Umělý vodní tok, který je oblíbeným místem ptáků a domovem ryb i hmyzu, se v poslední době stal trnem v oku Brňanů. Potůček protékající oblíbeným parkem Lužánky začal obtěžovat kolemjdoucí nepříjemným zápachem. Ten má nyní vyřešit nová technologie.

Brněnský lužánecký potok, který je připomínkou dřívější říčky Ponávky, dostal nové repasované dmychadlo. Speciální přístroj má zabránit nepříjemnému odéru, jenž dlouhodobě trápil návštěvníky brněnského parku. Podle Veřejné zeleně města Brna, která se o místo stará, znemožní nová pomůcka také výskyt sinic a vyřeší nedostatek kyslíku ve vodě.

„Dříve podobné problémy řešila UV lampa, která ale nebyla tak efektivní. Nový mechanismus za méně než padesát tisíc korun zajistí zkvalitnění vody a udržitelnost celého provozu,“ vysvětlil Drbně ředitel brněnské příspěvkové organizace Jozef Kasala.

Nejpalčivějším tématem bylo ještě donedávna zásobování potoku vodou a s tím spojená úspora energií. Po kompletní rekonstrukci potok nově napájí studna, která poskytne dostatek vody i během horkých letních období.

Umělý tok je jednou z dominant nejstaršího a největšího brněnského parku. Poskytuje domov karasům, divokým kachnám i rozmanitému vodnímu hmyzu. Práce na potůčku s okrasnými rybkami skončily roku 2005, kdy bylo dílo uvedeno do provozu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Lužánky, potok, dmychadlo, sinice, Brno, Ponávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potok v Lužánkách už nebude smrdět, slibují v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.