Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Českému obuvnictví zvoní hrana. Poslední učební obor zanikl

Oblíbené rčení o zlatých českých ručičkách platí zase o něco méně. Alespoň v případě obuvnictví, které se potýká s nedostatkem zájemců o obor. Letos složili na soukromé zlínské škole Orbis závěrečné zkoušky poslední tři učni. Navíc na odvětví fatálně dopadá růst cen energií.

Krize oboru, který má v České republice dlouholetou tradici, se projevuje v posledních letech. Letos problémy vygradovaly. Ve Zlíně, kde se donedávna nacházel jediný středoškolský obor specializovaný na výrobu obuvi, ukončili ročník závěrečnou zkouškou poslední tři absolventi. Další uchazeči se nehlásí i přesto, že škola má akreditaci ještě na tři roky. Vzdělávací zařízení proto ukončilo činnost. Důvodem není jen malý počet zájemců o studium, ale také nedostatek materiálu, zaměstnanců i rostoucí ceny energií, takže se provoz ekonomicky už nevyplácí. 

Jedná se o nákladný obor na vstupy i výstupy. Škola musí mít dílnu, kde studenti absolvují odborné praxe. Právě tam se musí vše naučit. Na počítači to není možné,“ řekla Vlasta Mayerová, ředitelka České obuvnické a kožedělné asociace, která se aktuálně představuje na brněnském veletrhu Styl a Kabo. 

Podle Mayerové chystá kvůli uzavření střední obuvnické školy asociace jednání se Zlínským krajem. Právě ve Zlíně má odvětví vzhledem osobnosti Tomáše Bati největší tradici. Od úřadu obuvníci očekávají, že najdou pro učební obor podporu. Právě nedostatek specializovaných pracovníků dlouhodobě trápí české výrobce. „Firmy by vyrábět chtěly, ale bohužel nejsou pracovníci,“ uvedla Mayerová.

Pozitivní pro asociaci obuvníku je alespoň fakt, že se loni otevřel na univerzitě Tomáše Bati nový bakalářský program obuvnický průmysl. V budoucnu se chystá otevřít navazující magisterské studium. Absolventi se uplatní na vyšších pozicích ve společnostech nebo navrhnou specializovanou obuv. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky Brno, BVV, Obuvnictví, Průmysl, Orbis, Zlín, Tomáš Baťa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Dopadnem jako BAŤA z dřevákama? To snad ne - hlavně, že tu máme mnohdy mladé - nadějné o ničem kvákající Youtubery, což je osoba, která na internetovém serveru YouTube aktivně nahrává videa. Pro významné youtubery s mnoha fanoušky je tato platforma díky příjmům z reklamy i živností. Trend youtuberů se rozšiřuje na úkor tradičních médií jako například televize. Poznámka ironická: NA CO SE UČIT NA OBUVNÍKA, KDYŽ MŮŽEM CHODIT BOSKY, ALE YOUTUBEŘI PORADÍ, JAK SI V ŽIVOTĚ PORADIT I BEZ BOT......místo botek budou lajky!!!!

Neděle, 21. srpna 2022, 21:17Odpovědět

Českému obuvnictví zvoní hrana. Poslední učební obor zanikl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.