Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový pavilon, noví šimpanzi. V brněnské zoo začala stavba domova pro primáty

Za zdmi brněnské zoologické zahrady bude do dvou let stát nová expozice šimpanzů. Odstartovala stavba vnitřního výběhu, který primátům poskytne dvojnásobný prostor k dovádění. V náhradě stávajícího pavilonu se ubytuje nová chovná skupina primátů.

Výstavba expozice šimpanzů v brněnské zoo se dostala do třetí fáze, která zahrnuje zhotovení vnitřního výběhu. Pavilon, v němž lidoopi dříve přebývali, patří k nejstarším v zoologické zahradě a pro současné potřeby již nebyl dostačující. Prostory projektoval v 60. letech minulého století brněnský židovský architekt Otto Eisler. 

Rozloha původního zázemí pro primáty se zdvojnásobí a do výšky bude budova dosahovat až osmi metrů. Podle mluvčí zoo Moniky Brindzákové vyjde stavba na více než osmasedmdesát milonů korun. Tři čtvrtiny potřebné částky pokryje dotace města Brna. Nová expozice naváže na již vybudované venkovní prostory, v nichž vyrostla například stometrová lávka pro návštěvníky.

Šimpanzí skupina ze Zoo Brno najde náhradní domov v Hodoníně

Brněnští šimpanzi již brzy najdou nový přechodný domov v nedaleké hodonínské zoo. Brány Zoo Brno opustí již v pondělí 20. září, a to kvůli dlouho plánované výstavbě nové expozice pro lidoopy. Její zhotovení vyjde na téměř sto milionů korun.

Šimpanzi se nevrátí

Brněnští šimpanzi našli loni v září azyl v hodonínské zoo, kde měli původně zůstat do dokončení výstavby nové vnitřní expozice. Ta má první obyvatele přivítat do dvou let. Do svého dřívějšího domova už se ale lidoopi nevrátí. Nahradí je nová chovná skupina, pro jejíž chov chce zoologická zahrada splnit všechny potřebné požadavky. 

Do Hodonína se přesunuli samec Fáben, který v Zoo Brno pobýval od roku 1996, a samice Gina a Maryška, které do moravské metropole dorazily před devíti lety.

„Cílem projektu je zejména splnění požadavků koordinátorky evropského záchovného programu primátů. Nová ubikace by měla odpovídat také avizované změně české legislativy, která přinese přísnější pravidla i pro chov šimpanzů," vysvětlil investici ředitel zoo Martin Hovorka s tím, že by se místo mělo stát jedním z nejlákavějších v brněnské zahradě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Brno

Štítky zoologická zahrada, pavilon, výstavba, šimpanzi, Zoologická zahrada Brno, Otto Eisler, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový pavilon, noví šimpanzi. V brněnské zoo začala stavba domova pro primáty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.